Манекенката с хиджаб не издържа на натиска - унизена слиза от подиума

Халима Аден, нашумяла като модела, който не се разделя с хиджаба си, заяви, че спира изявите си върху модния подиум. Повод за решението ѝ е чувството ѝ за вина, продиктувано от ангажиментите, свързани с професията ѝ.

Заради прекалено многото компромиси с религиозните си възгледи, които е правела досега, Халима смята, че е време да се раздели с модните ревюта. Ключов фактор, повлиял на решението ѝ, е натискът на обществото върху нея заради това, че е по-различна от останалите в бранша. "Твърде много хора започнаха да се дразнят от факта, че не свалям хиджаба от главата си", казва 23-годишната красавица.

View post on Instagram
 


Манекенката разкрива още, че е била принудена непрекъснато да пропуска молитвите си заради свои снимки и участия. Сега обаче тя вече е осъзнала грешката си и не желае повече да я повтаря.

Споделяйки свое старо интервю пред BBC Сомалия, Аден отбелязва до каква голяма промяна я е довела работата ѝ като модел през последните години – нещо, за което майка ѝ я предупреждавала още преди да навлезе в света на модата.

View post on Instagram
 


Момичето признава още, че в началото на кариерата си е гледала на модните си ангажименти като на "забавление", но едва сега разбрала колко много е грешала, като не е послушала майка си. Халима се чуди още как е могла да се заеме с работа в индустрия, в която все още има твърде малко дизайнери и облекла за мюсюлманки. „Смятам, че това беше като напомняне, че никога не е късно да премислиш и да направиш нови ходове“, коментира тя.

Припомняме, че Аден привлече вниманието на публика и медии с участието си в престижния конкурс за красота „Мис Минесота“, на който през цялото време дефилираше с хиджаб. След това тя се присъедини към IMG Models и дефилира на Седмицата на модата в Ню Йорк. Там тя бе част от екипа, представящ новата колекция на Кание Уест. Дефилирала е още за Max Marа, Alberta Ferretti, LaQuan Smith и Christian Cowan.

View post on Instagram
 


Халима е първият модел с хиджаб, който застава на корицата на изданието Sports Illustrated, но не по бански, а облечена със специално ушити за фотосесията буркини.

„Много хора не виждат красотата на жените, които носят забрадки, защото не са свикнали да се вглеждат. Всички очакват да бъде очевидна и леснодостъпна. Винаги съм се стремяла да работя над себе си и да защитавам убежденията и правата си“, искрена е тя.

В началото на ноември Халима Аден сподели, че вече е горд собственик на свой дом. Най-вероятно е работила на модния подиум, за да реализира именно тази си своя мечта. Ето защо сега хубавата Халима е готова да слезе от модната сцена.

View post on Instagram
 

Четете още: Вижте първия модел с хиджаб на световната сцена