Автор
Пепа Попова - Пепита

Мария Бакалова благодари за приза 'БГ модна икона 2022'

В навечерието на Годишните награди за най-стилни и успешни българи „БГ модна икона 2022“ Академията за мода обяви, че носител на приза в категория „Изкуство“ е българската актриса Мария Бакалова, която е номинирана за „Оскар“ и „Златен глобус“ и е едно от най-предпочитаните лица на такива мега представители на висшата мода, като „Луи Вюитон“, „Кристиан Диор“, „Прада“, „Армани“, „Баленсиага“, „Балмен“ и много други. Тъй като родната кинозвезда в момента участва в снимането на поредния филм в САЩ, тя ще получи наградата си допълнително – когато се завърне в България.

View post on Instagram
 


Научавайки за признанието, Мария Бакалова изпрати до Академията за мода и лично до проф. Любомир Стойков видео обръщение, с което изказа своята благодарност за наградата за най-стилни и успешни българи „БГ модна икона 2022“.

"Уважаеми проф. Любомир Стойков и „Академия за мода - България“,
Искам да Ви благодаря от цялото си сърце за тази огромна чест и призвание което ми връчихте днес.
Каквито и думи да се опитам да събера в няколко изречения вероятно няма да бъдат достатъчни, за да изразят какво чувствам и колко съм трогната, благодарна, поласкана, развълнувана, щастлива, радостна... Не знам! БЛАГОДАРЯ, наистина благодаря!
Последната година и половина, може би почти две, имах възможността да се докосна до доста интересни тоалети, до доста интересни и провокативни рокли, някои идващи от бъдещето, други сякаш от царски дворец, трети сякаш от детска приказка, четвърти екстремни, провокативни, дръзки, шик.
Последната година и половина благодарение на моята невероятна стилистка и близък приятел Джесика Пастър успях да погледна в света на модата по-отблизо и да разбера какво е всъщност модата и колко велико изкуство е.
Откакто се срещнах с Джесика започнах да уча защо този модел е направен с тази материя, по тази кройка, с този силует, с тази шампа, какво е провокирало, какво е вдъхновило дизайнера да създаде точно този модел... Величествено! Точно заради това все повече си позволяваме да експериментираме с неща, все повече се впускаме в неизвестното, защото когато започнеш да разбираш едно изкувство, чак тогава можеш да си позволиш да играеш с него или поне аз така си мисля.
Та, тази награда искам да я посветя на моята прекрасна стилистка Джесика Пастър, която е зад всяка една визия, която съм имала честта да облека и да бъде мой колаборатор в идеите ми, да ме напътства, но без да сочи с пръст и да казва „Това е правилно!“ или „Това е грешно!“, а да има процес на комуникация.
Тук е моментът, в който искам да изкажа огромна благодарност и да допосветя наградата на още един човек, който създаде модата за мен в много, много ранното начало на моя живот – това е моята майка. Мамо, откакто съм на тези интересни места, събития, дрехи, забелязах нещо, за което не си давах сметка преди. Силното оръжие на Джесика и нейно най-любимо е тейлърингът. Това всъщност е изкувството, което ти правиш, откакто аз нося красиви дрехи. Когато бях малка на 5-6 години и нямахме възможността да купим всяка една нова тренди дрешка - последен писък на модата, точно ти прекрояваше всяка една дреха, намираше начин да направиш нещата много по-готини, много по-дръзки, много по-екстремни, много по-екстравагантни, къде ще скъсиш ръкав, къде ще направиш подгъв, къде ще сложиш мънисто или някъде перла, друг път камъче... ти създаваше изкувство и тази награда я посвещавам и на теб, защото благодарение и на теб от ранна детска възраст, от ранна момическа възраст, аз се докоснах до света на модата.
Благодаря на тези две силни жени, които ме държат за двете ръце и ми показват колко е красиво и интересно да си играеш, как всъщност можеш да се забавляваш и как светът става по-цветен с нещо по-цветно, пък то дори и да е черно.
Благодаря Ви от цялото си сърце и лятото идва. Нека се подготвим за него."

View post on Instagram
 



Професор Стойков блгодари за видео-посланието в своя фейсбук профил с думите:
„Мария Бакалова - респект! Удивително точни и фини познания за същността на стила, модата и модния дизайн.“

View post on Instagram
 
View post on Instagram