Автор
Woman.bg

Млада, красива и... арабка: Първият саудитски топмодел

Тя е млада, тя е красива, тя дефилира на Седмицата на модата в Париж и съблазнително позира на корицата на Harper’s Bazaar.

Дотук нищо, с което красавицата да се отличи от хилядите други млади и красиви моделки по света, но има една не малка подробност, превръщаша Талийда Тамер в прецедент в историята.

18-годишната дама е родена и живее в Саудитска Арабия – една от най-консервативните държави в света, известни с дискриминационното си отношение към нежната половина от човечеството. В държава, която едва наскоро разреши на дамите да гласуват и да шофират, която учи жените да бъдат покорни и осъжда директният контакт с очи с представител на срещуположния пол, Талийда без страх и свян демонстрира красотата, с която Господ я е дарил, и предизвикателно гледа от страниците на модните издания и от котешката пътека.

Тя дефилира на Седмицата на модата в Париж, като първия саудитски котюр топмодел. Затова и не е странно, че арабското издание на Harper’s Bazaar засне фотосесия с нея, която помести в априлския си брой, а този месец я постави на корицата на новия си брой, отдавайки й заслужено признание.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

От интервюто разбираме, че младата дама дължи красотата си на ефектната смесица на различни култури. Бащата на Талийда е от Саудитска Арабия, а майка й Кристина е италианка – бивш модел. Именно Кристина посажда семенцето на страстта по модата у дъщеря си и я учи да дефилира, още когато е едва дете.

18-годишната хубавица допълва, че като дете се е срамувала от изразителните черти на лицето си, носещи гените на Изтока и Запада. С времето обаче е заобичала нехарактерното си излъчване и е проумяла, че именно неспецифичното й лице е това, което я прави запомняща се.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

През изданието Талийда също така размишлява и за образа и ролята на арабската жена.

"Когато бях малка, не се замислях защо не виждам саудитски жени по кориците и страниците на списанията. Но когато пораснах, започнах да се чудя защо жените не приличат на мен и защо да не може работата като модел да е съвместена с уважение към културата и ценностите ни. Никога не съм си мислила, че ще успея да стана първия саудитски модел, както ме определят, но явно индустрията е била готова за тази крачка напред. Да представяш общността си по този начин несъмнено е отговорно и носи със себе си известно напрежение", искрена е Талийда.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram