В едно от среднощните си Facebook пътешествия попаднахме на интересна книга, посветена на съвременната българска жена, която решихме да споделим с вас.

Тя се нарича "Valley of the Roses: A Snapshot of Contemporary Bulgarian Women's Fashion" и е посветена на модата в България.

Свързахме се с нейната авторка Девора Нейкова. През декември месец тя завършва магистратура по модна журналистика в London College of Fashion, а тази книга е нейната идеята за финален проект. Девора има желание да направи нещо свързано с българската дамска мода, защото смята, че не се знае много за нашата мода по света (особено в Англия). Според нея хората имат много грешни представи за нас като нация и е искала да покаже, че и у нас има добре облечени жени.

В книгата има информация за етно модата, поп-фолк модата, стрийт стила, както и за български дизайнери блогъри. Предговорът е написан от професор Любомир Стойков, а книгата предимно се състои от снимков материал, защото Девора си я представя като албум.

Девора Нейкова

Ето как едно българско момиче, живеещо в чужбина, вижда българската мода:

- Модерна ли е според теб съвременната българска жена?

Според мен съвременната българска жена се старае да е модерна, но тези опити не винаги са успешни. Смятам, че българките много се влияят от новите тенденции и моди, но за съжаление твърде често ги съчетават по начини, които или не са подходящи, или на които им липсват индивидуалност.

- Как възприемат българската жена хората в чужбина?

По моите наблюдения, хората в чужбина не правят голяма разлика между българската жена и източноевропейската жена по принцип. Смятат, че на всички жени от тази част на Европа им липсва стил и че се обличат по малко старомоден и понякога "евтин" начин. Смятат се за екзотични красавици, но не за особено стилни, което е жалко защото не навсякъде в Източна Европа (и в България) е така, разбира се.

- Кои според теб са водещите имена в българската мода в момента?

Водещите имена в българската мода в момента според мен са младите ни таланти в сферата на дизайна, някои от които съм интервюирала за книгата. Хора като Ники Божилов, Милко Бояров, Мила Атева, Глория Иванова и момичетата от Knapp, всички които според мен се опитват да инжектират нещо ново и свежо в българската модна сфера и които започват да бъдат оценявани и в чужбина, което е страхотно.

- Какво е мнението ти за т.нар. "поп-фолк култура"?

Поп-фолк културата според мен е нещо, с което българите имаме странна връзка - хем я обичаме до някъде, защото тя е част от нашата идентичност, хем я мразим поради факта че малко или много тя самата дава на страната ни лош имидж и лошо впечатление във връзка с модата, особено в чужбина. Поп-фолк културата със сигурност ни прави по-интересни и екзотични в очите на чужденците, но за да бъде това в по-положителна светлина, смятам че трябва да има реформа. Трябва младите хора да разберат, че за да се смятат за красиви и привлекателни в тази култура не е нужно да са разголени или кичозни, с тонове грим и бижута - не всичко трябва да е натруфено и прекалено. Мисля че много от нашите поп-фолк изпълнителки вече си сменят имиджа в по-положителна посока и това може би ще накара и младите да се замислят върху собственото си излъчване.

- Какво според теб е влиянието на блогърите и какъв е приносът им за оформянето на стила на съвременната българка?

Влиянието на блогърите се увеличава с всеки изминат ден, не само в чужбина, но според мен все повече и повече в България, което е страхотно. Те са влиятелни и успешни точно поради факта, че изразяват мнения различни от тези в списанията и другите модни медии. Виждаш как се облича един обикновен човек, как съчетава неща от магазини, които ти самият често посещаваш, и през цялото време също можеш да следиш развитието на този блогър. Забелязвам, че много от българските блогъри са пътували из чужбина, или са живели там и за това те са толкова важни за оформянето на стила на съвременната българка. Блогърите показват как се съчетава успешно българска естетика с чуждестранни акценти и по този начин може всяка българката да развива своя стил в по-положителна посока.

- Какво според теб й липсва на българката в стилово отношение?

Според мен най-много липсва на българката в стилово отношение небрежността и иновативността. Повечето българки все още не са свикнали с идеята, че може да се излиза на публично място без много грим, на ниски обувки, с по-свободни дрехи, и това пак да изглежда модерно. Също така смятам че българките не са свикнали все още да са иновативни и различни в облеклото си, да пробват нови неща, нови материи, нови стилове, освен ако и другите не го правят масово. Това е нещо, което много ги отличава от жените в Западна Европа и трябва да се промени ако те искат да са на същото стилово ниво.

Книгата на Девора можете да закупите от тук, с блога й пък можете да се запознаете тук

Модерна ли е според вас българката очакваме да разберем от вашите коментари.

А ето и няколко момичета, които са включени в книгата на Девора:

"Това момиче ни плени с чаровната си усмивка, интересните си слънчеви очила, и впечатляващите си аксесоари..."

"Ето едно момиче, което снимахме в една от прекарсните градинка на София. От далеч я видяхме, с готиния си вид и шарената си рокля..."

"Ние харесваме елегантните панталони с минималистичен топ и естестевно хубавата лятна усмивка..."

"Ние харесваме готината й бяла рокля в комбинация с интересна кожена чанта."