Автор
Пепа Попова - Пепита

Модният свят загуби Върджил Абло

Официалният Instagram акаунт на Louis Vuitton съобщи, че на 28 ноември е починал креативният директор на мъжката линия на марката Върджил Абло, който навърши 41 години преди по-малко от два месеца. Причината за смъртта му е рак, с който той се е борил през последните няколко години.

Повече от две години Върджил Абло се е борил с рядка и агресивна форма на рак - сърдечен ангиосарком. От диагнозата си през 2019 г. той решава да извърви този път без публичност, преминавайки през много сложни процедури, без да спира да работи.

"Шокирани сме от тази новина, Върджил беше не само брилянтен дизайнер и визионер, но и човек с прекрасна душа. Целият екип на LVMH скърби с мен в този момент и изказва огромни съболезнования на всички хора, които го обичаха", пише Бернар Арно, ръководител на модния холдинг LVMH.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


Съболезнования се появиха и на страницата му на марката Off-White. Припомняме, че през март 2018 г. Абло оглави мъжкото подразделение на Louis Vuitton, а пет години преди това основа собствен лейбъл Off-White. В същото време той не обичаше да го наричат моден дизайнер, а предпочиташе определението художник.
„Аз не създавам, а разрушавам границите на всеки дизайн“, казваше той. Специално място в живота му заема Кание Уест, с когото работят близо 15 години. Те започват да работят заедно, когато Абло е само на 22 и това е пример за истинска културна синергия: Кание помага за развитието на първата марка на Върджил - Pyrex Vision, а Върджил от своя страна помогна на Уест да стане крал на мърчендайзинга: именно Абло бе отговорен за сувенирите на турнето Glow In The Dark.
През 2010 г. Върджил става арт директор в Donda, творческата агенция на Кание, където отговаря за визията на концертите и албумите. Албумът на Кание Watch the Throne, по който работи Абло, беше номиниран за Грами за най-добър рап албум.
Списание Time включи Абло в Time 100 - списъка на 100-те най-влиятелни хора в света през 2018 г. Върджил Абло също обожаваше музиката, а диджейството беше голямото му и в същото време успешно хоби. Върджил за първи път става диджей на 18-годишна възраст. Оттогава той непрекъснато качва свои собствени сетове, в интернет можете да намерите много негови радио версии, а компилациите му Imaginary Radio Station редовно се публикуват в WorldwideFM.

View post on Instagram