Автор
Мария Николова

Мъж и жена в едно тяло - моделът, който сътвори история в Индия

Тя създаде история. И то в света на модата, където подобен подвиг трудно се реализира. Тя е и символ на борбата с предразсъдъците и на стремежа да бъдеш себе си. Тя всъщност е родена момче. Казва се Анджали Лама и е на 32 години. Миналата седмица стана първият транссексуален модел, който се разходи по подиума на най-голямото и грандиозно модно събитие в Индия – Седмицата на модата в Мумбай.

Историята й (използваме женско местоимение, защото, както и самите вие може да се уверите от снимките, става дума за същество с изключителна женственост) започва от беден квартал на непалския град Нуакот. Родена е момче, наричат я с момчешкото име Набин Уайба. От малък Уайба обаче е жестоко осмиван от връстниците си заради момичешкото си поведение. Освен че редовно става жертва на подигравки в училище, момчето е подложено на огромен натиск и у дома. Все пак той расте в едно патриархално общество, в което половете са ясно разграничени, всеки със своите задължения и поведение.

„Исках да нося женски дрехи, а в училище повечето ми приятели бяха момичета. Децата естествено ми се смееха и казваха „Той е момиче“. След това вкъщи баща ми все ми се караше и ме питаше какво ще правя с живота си“, разказва Лама. Като малка тя се опитва да се държи като момче, но безуспешно. Далеч по-близка е с майка си и сестрите си, отколкото с баща си и братята си. Тя израства в огромно семейство - има шестима братя и сестри.

След като навършва 18 г., Лама заминава за столицата на Непал – Катманду, като този период от живота й е особено мъчителен. „Там учех в колеж и трябваше да работя в хотел. Бях уволнена заради женственото ми поведение. Казаха ми, че карам клиентите да се чувстват неудобно“, споделя бъдещият модел.

В Катманду обаче се свързва с LGBT общността, която й помага да премине през този труден етап от живота. През 2009 г. тя излиза на корицата на непалското списание „Гласът на жените“. Така започва кариерата й на модел. Пътят към върха обаче е осеян с трудности, много пъти е отхвърляна, само защото е транссексуална. Опитва се да пробие като модел в седмицата на модата в Мумбай и миналата година, но неуспешно. Не се отказва, опитва пак и чудото най-накрая се случва - през декември тя е селектирана измежду 120 жени. Най-накрая експертите обръщат заслужено внимание на красивата осанка, изразените скули и тайнствения поглед на Лама.

Тя продължава да се бори и до днес. Казва, че мечтае да стане световноизвестен модел и да довърши прехода си. Нейната история всъщност отразява прогреса, осъществен в Индия и Непал по отношение правата на представителите на LGBT общностите в двете азиатски страни през последните години.