Автор
Пепа Попова - Пепита

На върха на планината: Chanel есен/зима 2019 & последното шоу на Карл Лагерфелд

Да закрие Парижката седмица на модата винаги е нещо, което Chanel прави със стил и по начин, който дълго да се помни. И този път не бе изключение. И въпреки траура по Карл Лагерфелд, шоуто се превърна в един истински празник на невероятния талант на легендарния дизайнер за последен път. Звезди, редактори на лъскави списания и фенове на марката се събраха в Grand Palais, за да се възхитят на последните творби на Кайзера.

Шоуто започна с едноминутно мълчание - момент за размисъл върху 36-годишния труд на Карл Лагерфелд, посветен на къщата. Шестдесет секунди, в които отново застиваш пред поредната грандиозна картина, сътворена по негови указания: снежна Алпийска страна на чудесата, наречена „Шале Гардения”. 12 алпийски хижи с истински пушещи комини, планински лифт и истински борови дървета, бели преспи и звук на пеещи от вятъра камбанки бяха част от магичната планина на Карл. И след този кратък и тих момент за размисъл започна дефилето на моделите.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


Кара Делевин имаше щастието да открие шоуто в прекрасен костюм от туид в две части в монохромна цветова гама и с дълбоко V-образно деколте.

View post on Instagram
 

След нея от „Chalet Gardenia“ започнаха да излизат любимите модели и музи на Лагерфелд като Кая Гербер. Голямата изненада за публиката беше участието в ревюто на 44-годишната Пенелопе Крус, за която това дефиле по подиума беше дебют.

Актрисата, всъщност, е последната муза на Лагерфелд: миналото лято стана известно, че тя е избрана за нов посланик на марката, а първата кампания на Chanel с участието ѝ беше пусната през есента. Между другото, самият дизайнер е автор на снимките на тази кампания.
На подиума Пенелопе се появи в снежнобяла рокля с пола, наподобяваща снежна топка, а в ръцете си актрисата носеше една бяла роза, която мнозина сметнаха за много символичен жест на отдаване на почит към Карл Лагерфелд.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


Самата колекция бе издържана в най-добрите традиции на Chanel – туид, пепит, класическо бяло и черно, разнообразявано на моменти от наситени ярки цветове, а след това лежерни памучни и трикотажни облекла и бели сетове с полъх от 30-те – като спомен от детството на Карл в Бавария.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Последната колекция на Кайзера бе емоционална, без да е носталгична или сантиментална, бе зимна, без да е студена. Последна приказна история от изкусния разказвач Карл Лагерфелд. Сега го няма и Парижката седмица на модата никога няма да бъде същата.

View post on Instagram
 

View post on Instagram