Автор
Ева Григорова

Наследството на Тиери Мюглер: Дизайнерът с лице на супергерой, който тотално промени света на модата

“Исках лицето ми да показва прогреса, защото, след като дълги години бях слаб, очарователен танцьор, всъщност исках да бъда боец. Толкова много неща съм направил през живота си. Толкова много съм се борил. Аз съм супергерой и е нормално да имам лице на такъв” - казва Тиери Мюглер за собственото си лице, което бе обезобразено от съвкупност от няколко инцидента.

Легендарният дизайнер си отиде от този свят на 73 г на 23 януари и остави след себе си едно наистина уникално наследство. Мюглер бе една от най-влиятелните фигури в Париж през 80-те и 90-те години, където буквално разтърси света на висшата мода с уникалната си визия за стил. Негови идоли са Кристобал Баленсиага и Кристиан Диор, а работата му е вдъхновена от фантастиката, природата и изкуството. Следа върху неговите дрехи безспорно остава и миналото му на професионален танцьор.

View post on Instagram
 


Дефилетата на Мюглер са легендарни и представляват кратки театрални представления, по време на които той разкрива своята креативна визия за модата. На неговите ревюта често присъстват и множество звезди, както и неговите популярни музи, сред които са Наоми Кембъл, Кейт Мос и Линда Еванджелиста. Обличал е звезди като Майкъл Джексън, Даяна Рос, Мадона и Дейвид Бауи. Негови са костюмите от незабравимия клип на Джордж Майкъл "Too Funky". Дизайнерът създава и "най-известната рокля на 90-те години" - тази на Деми Мур във филма "Неприлично предложение".

Мюглер се интересува още от скулптура, изобразително изкуство, фотография и театър. Самият той не се смята за моден дизайнер: “Винаги съм се чувствал като режисьор” - споделя легендарният французин. “Защо някой би се интересувал само от модата. Освен костюмите съществува обстановката, светлините, моментът” - допълва той.

View post on Instagram
 


Мюглер се оттегли от модата през 2002 г. и се фокусира върху създаването на костюми за театъра и правенето на парфюми. Любопитен е фактът, че парфюмът му "Angel" e най-продаваният аромат на 20-и век. Въпреки това той правеше изключения за звезди като Бионсе и Ким Кардашиян, които обличаше с удоволствие.

View post on Instagram
 


Дизайнерът преживял няколко инцидента, които са белязали лицето му завинаги. Носът му пострадал изключително тежко при катастрофа с джип, претърпял злополука във фитнеса, която обезобразила лицето му, а кракът му е сериозно ранен при последващ инцидент с мотор. Въпреки нараняванията си Мюглер нямал желание да се подлага на операции, но неговите лекари настояли. "Имам кост от бедрото си в брадичката, а не пластмаса и силикон", откровено споделя в едно от редките си интервюта дизайнерът.

View post on Instagram
 

Ето и някои от най-легендарните дрехи, създадени от Тиери Мюглер:

The Butterfly Dress


“Смятам, че природата е безкрайна и красива, за това се опитвам да я обитавам и никога да не ѝ противореча” - казва Мюглер. Това негово изказване е особено валидно за неговата пролетно лятна колекция, която дебютира през 1997 г. и носи името Les Insectes. На подюма тогава се появяват модели с огромни очила, украшения за глава, които напомнят на пипала и рокли изпъстрени с елементи от паяжини и бръмбари. The Butterfly Dress безспорно е най-популярната дреха от колекцията. Първа я облича Джери Хол, а след нея до дрехата се докосват Дженифър Лопес, Бионсе и Ирина Шейк.


Корсетът Harley Davidson

View post on Instagram
 


Мюглер бе запален фен на мотоциклетите, въпреки няколкото инцидента, които преживя. Дизайнерът харесваше много и смелият байкър стил. През 1992 г. на модния подиум се появявава корсетът Harley Davidson, който също ще остане завинаги в историята. Бионсе изключително много харесва неговия дизайн и го облича за промотирането на своя албум I AM … Sasha Fierce.

Легендарната рокля на Деми Мур

View post on Instagram
 


Деми Мур носи легендарната черна рокля на Мюглер във филма от 1993 г. “Неприлично предложение”. Дрехата моментално се превръща в хит и също остана завинаги в историята.

Костюмът на робот


Роботския костюм е друго легендарно постижение на Мюглер. Той се появява за първи път през 1995 г. в юбилейното ревю на дизайнера за неговата 20-та годишнина на модната сцена. Мюглер прекарал цели 6 месеца в създаването на оригиналния костюм. Дрехата показва интереса на дизайнера към това да модифицира тялото и да създава нови силуети. Бионсе носи такъв костюм в клипа си към Sweet Dreams, а Ким Кардашиян се свърза с Мюглер през миналата година, за да го помоли да създаде за нея хелоуински костюм, който съчетава в себе си робот и каубой.

View post on Instagram
 


Роклята “Раждането на Венера”



Карди Би прикова погледите на всички с появата си на наградите “Грами” през 2019-та. Тогава тя облече специално създадена рокля от Мюглер, вдъхновена от шедьовъра на Ботичели “Раждането на Венера”. Също както моторджийския корсет и тази рокля е част от юбилейното ревю на дизайнера от 1995 г.

Мократа рокля



Безспорно мократа рокля, с която Ким Кардашиян се появи на Met Gala през 2019-а, е една от най-обсъжданите визии през последните години. Дрехата отнела на Мюглер цели 8 месеца. “Мюглер си ме представи като калифорнийско момиче, което излиза мокро от океана” - сподели тогава риалити звездата.



През септември миналата година пък Меган Фокс спря дъха на почитателите си с появата си в “гола” рокля на Мюглер за наградите на MTV.