Автор
Пепа Попова - Пепита

Не спирай да мечтаеш, провокаторе!

Лошото момче на френската мода вчера отпразнува своя 67-ми рожден ден. Именно това ни провокира да се върнем назад в неговата над 40-годишна история и опит в качеството му на моден провокатор. В годините Жан-Пол Готие изгради името си, подкопавайки традиционните идеи за мъжественост и женственост с помощта на театралността, фантазията си и странните си изобретения. През 80-те години той облече мъжете в поли, а десет години по-късно разработи конусовиден сутиен за Мадона, който му донесе световна слава.

View post on Instagram
 


Жан-Пол Готие е доброжелателен воайор, любопитен и постоянно вдъхновен от разнообразието. Световете, които не са засегнати от стандартизацията на модата, са в основата на неговия стилистичен израз. За Готие модата определено е театър, а облеклото е висша драма. Този чувствителен поглед може да се дължи и на факта, че той е направил толкова много костюми за филми - през 1982г. с филма на Фасбиндер „Каръл“, Готие изкарва моряшката фланелка на показ и оттогава тя не излиза не само от неговия гардероб. Следват „Петият елемент“ на Люк Бесон, „Кика“ на Педро Алмодовар, „Готвачът, крадецът, жена му и нейният любовник“ на Питър Грийнуей и „La Cité des enfants perdus” (Градът на изгубените деца) на Жан-Пиер Жьоне.

View post on Instagram
 

Стилът и подходът Готие са толкова различни и неподвластни на модерните търговски тенденции, че изглеждат почти анахронизъм. А фактът, че той предпочита да се отдаде на истинското изкуство в модата Haute Couture и отказва да прави японски деним и бели маратонки, а предпочита просто да сложи катинара на вратата на pret-a-porter линията е само достойно за уважение.

View post on Instagram
 

Смята себе си за революционер, систематично поставяйки под въпрос клишета, стандарти, кодекси, условности и традициите. Той ги преобръща наопаки - дори ги унищожава - в стремежа си да ги преоткрие. И определено му се получава, а ние го харесваме точно заради това, а и заради острия му ум и език:


"Веднага щом спра да се чувствам свободен ще се откажа от всичко. Аз съм разглезеното дете на модата и винаги ще бъда такова."

View post on Instagram
 

"Не ми трябват психолози - за това са журналистите. Винаги ме карат да си припомня това, което вече съм забравил."

"Модата е за всеки. Вярвам, че стандартът на красотата не е един, има много."

"Преди време всички искаха да опитат от вкусната хапка на модата, а сега тази торта е толкова огромна, че нямаме достатъчно стомаси, за да я усвоим."

"Модата е как изглеждате, което означава: какви бихте искали да бъдете."

"Веднага щом нещо стане удобно, то обикновено престава да бъде красиво."

View post on Instagram
 

"Никога няма да спра да обичам кожата. По-добре би било тези активисти да се съсредоточат върху съдбата на своите близки, отколкото да ни измъчват заради някакви животни."

"В известен смисъл дизайнерът е гладиатор. Всеки път, когато показва колекцията си на подиума, той чака палецът да се обърне нагоре или надолу."

"Нямам потомство и понякога мисля, че когато напусна този свят, родът на Готие ще престане да съществува. Единствената надежда е моята марка, която ще остане след мен."

View post on Instagram
 

Не спирай да мечтаеш, провокаторе!