Автор
Пепа Попова - Пепита

Новата колеция на Chanel: Да се влюбиш в лятото, препускайки на жребец

Традиционно едно от най-чаканите ревюта по време на Седмицата на висшата мода в Париж е това на Chanel. Колекция Couture пролет-лято 2022 беше “открита” от посланика на марката и бивша конна състезателка Шарлот Казираги. Тя се появи на кон в характерното за марката сако от туид на фона на приказния задушевен декор, създаден от художника Ксавие Вейлан. Френският музикант Себастиен Телие се погрижи за музиката на живо.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


Виар не крие предпочитанията си към по-интимния декор и сцена, докато предшественикът й, покойният Карл Лагерфелд, обичаше да създава грандиозни инсталации, имитиращи айсберг, водопади или дори космически ракети. Геометричният дизайн на Вейлан, вдъхновен от конструктивисткото изкуство, се оказа щастлив компромис. Художникът създаде мека атмосфера с приглушено осветление и рециклируеми материали.


„Всъщност открих бележки на Карл в книгите на Родченко и Малевич – толкова много книги и документи с бележки за детайли, които могат да се използват за вдъхновение. Така и направих. Карл винаги е бил конструктивист!“, казва Виржини.

Като дългогодишна дясна ръка на Лагерфелд, Виар говори перфектно езика на Лагерфелд - и в допълнение езика на Шанел. Страстта й към изкуството и дизайна от 20-те години на миналия век е отразена в тази нежна колекция от ефирни шифонени рокли, гащеризони с пера и дълги поли с ресни. Геометричните мотиви от епохата се появиха върху доста визии като рокля с пайети с пера от щраус и монохромен костюм от туид с пайети.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Характерните сака от туид на къщата се отличават с вдъхновени от конната езда елементи и бяха съчетани с широки панталони с маншети, някои със странични цепки. Карираните рокли-палто от туид и туники с А-силует пък олицетворяват спретнатия чар на 60-те години на миналия век.

„Това е лятна колекция, така че е много свежа и с много бродерии. Бях вдъхновена от 20-те години на миналия век – пера, ресни – женствената страна на конструктивистите“, обясни творческият директор Виржини Виар в навечерието на шоуто.

Атмосферата в стил Гетсби от 20-те и 30-те години на миналия век, за която Виар говори в промото за шоуто, се отразява в прозрачните рокли от шифон и органза с ниска талия. Плъзгащи се по тялото сатенени вечерни рокли, допълнени от приказни бижута, някои - грациозно драпирани, за да показват гърба, малките жилетки с мъниста добавиха още повече блясък към колекцията.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Шоуто завърши с булка в снежнобяла рокля с презрамки, носеща син букет в памет на френския актьор Гаспар Улиел, дългогодишен приятел на марката и лице на аромата Bleu de Chanel, който загина миналата седмица при инцидент на ски.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram