Всички момичета обичат да мечтаят. За какво ли?

Например за идеална сватба с традиционните й атрибути – брачни халки, викове „Горчиво!” и пищна булчинска рокля. И както се оказва изборът на роклята за сватбата е къде по-труден от избора на годеник! Затова ще ви разкажем за основните модни тенденции на сватбената мода за сезона пролет-лято 2011 г. Но ви предупреждаваме – след четенето на тази статия много ще ви се прииска да се омъжите!

Рано или късно всяка една жена се замисля за това каква булчинска рокля би предпочела. Някои харесват пищни рокли като на принцеса, с широка пола и корсет, а други планират да се омъжат с тоалет, подобен на една от осемте булчински рокли на Елизабет Тейлър. Според дизайнерите и двата варианта са напълно приемливи, а има и много други възможности.

Не забравяйте за играта ни "Принцеса на бала"! Изпратете своята Рокля-Мечта и спечелете страхотни награди от Академия Stephan и CND.

Материалът

Дантелата, сатенът и тюлът все така си остават основни сватбени материали, но модните течения през този сезон се насочват към плисетата и перата. Можете да си изберете рокля с плисирана пола или пък украсена изцяло с пера, като при Alexander McQueen. Всичко зависи от това доколко е дръзка булката и доколко е консервативна обстановката, в която ще се проведе церемонията.



Кройката

Най-известният атрибут на сватбената церемония, а т.е. роклята тип „торта” постепенно губи позициите си. Сега на мода са по-семплите кройки и силуети, украсени с прозрачен развяващ се шлейф, дантели, бродерия, драперии или романтични панделки (те присъстват в почти всички колекции). Актуални са и роклите с висока талия като при Eliе Saab и моделите, подобни на антични тоги. Освен силуета е променена и дължината на роклята. На мода са полите до средата на прасеца, въпреки че на подиумите се срещат и къси поли в стил 60-те години (като при Christophe Josse) и рокли с дръзка цепка (като при Stéphane Rolland).

Цветът

Булчинската рокля трябва да е бяла. Доскоро дизайнерите се опитваха да се борят срещу това ограничение, предлагайки модели в ярки цветове. Сега обаче никой не оспорва правото на белия цвят да се смята за сватбен.

Господството на бялото на модните ревюта пролет-лято 2011 беше разнообразено с рокли в пастелни цветове и различни оттенъци на бежовото. Въпреки че някои дизайнери си позволиха и леки волности. Оскар Де Ла Рента например показа бяла булчинска рокля на черни точки.

Воалът

Само допреди няколко сезона на мода бяха многослойните воали, приличащи на лек облак. Тази пролет обаче дизайнерите решиха да променят радикално вида на булото, а мнозина дори се отказаха от него. Съвременните булки се изправят пред олтара със снежнобели шапки, воалетки или пък само по прическа. Ако все пак има воал, той е дълъг и еднослоен като при Zuhair Murad.

Галерия с прекрасни булчински предложения можете да видите тук