Автор
Пепа Попова - Пепита

От Франция с любов: Колекция есен-зима 2023/24 на Dior

Oт първата колекция за Dior Мария Грация Кюри даде да се разбере, че ще търси вдъхновение в образите на силни и успешни жени. Почти всеки сезон тя избира муза, около която изгражда цялата история. Така в главен герой на сезон есен-зима 2023/24 се превърна Катрин Диор, сестрата на мосю Кристиан Диор, известна активистка и член на движението на френската съпротива. Стилистично Кюри традиционно се обърна към основата на ДНК-то на поверената й марка – силуета New Look, с помощта на който Кристиан Диор изгради своята модна империя.
Тук е моментът да припомним, че дизайнерът показа дебютната си колекция през 1947 г., а ароматът, който обгръщаше мястото на шоуто тогава беше Miss Dior, посветен на същата Катрин.

Мария Грация реши да модернизира класическия силует с подчертана талия и пищна пола, като взе за основа дует, състоящ се от бяла риза и черна пола-камбана. След това добави “щипка сол” под формата на разкопчани блейзъри и прозрачни сутиени. Баретите се превърнаха в задължителен елемент на почти всички визии, което само подчертаваше силното френско влияние върху тази колекция.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Но не само баретите станаха знак на почит към стила на френските жени - на модния подиум имаше много други клиширани елементи, но представени по нов начин. Черни лаконични рокли, морско райе, което изглежда деликатно изпод масивни тъмносини палта, тренчкоти с подчертана талия и разнообразие от флорални мотиви. Подобна детайлна заигравка с класиката и вечните ценности говори и за настроението на съвременните жени - в трудни времена дрехите трябва да дават увереност и спокойствие.

View post on Instagram
 

Декорът на това мащабно шоу, което даде ярък старт на Седмицата на модата в Париж, заслужава също специално внимание. Той е проектиран от португалската художничка Joana Vasconcelos. Тя работи с марката от много години, а феновете определено помнят нейния гигантски лък, създаден от стотици бутилки J'Adore Miss Dior преди 10 години. За шоуто тя създаде гигантски инсталации от плат (за всяка са използвани около 20 вида плат), допълвайки дизайните с плетени детайли. Работата по проекта започна още през ноември, а резултатът се оказа наистина впечатляващ.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram