Автор
Woman.bg

Отличниците в модата за 2019-а със Златна игла

Дизайнери и модни творци бяха отличени за 25-ти път от Академията за мода вчера вечерта на елегантна церемония.
По време на бляскавото събитие в хотел Рамада присъства и съпругата на президента Румен Радев, която пристигна директно от Словения за връчването на наградите “Златна игла”. Тя бе посрещната лично от проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода. Радева бе облечена в синия тоалет, с който бе на срещата с кралица Елизабет. Роклята е дело на Невена Николова, която взе наградата за дизайнер на годината.

Останалите 5 златни игли заслужено отидоха при:


Desizo Monni - „Модна къща на годината”


Paloma Fashion с дизайнер Поля Кинова - “Булчинска мода”


Радослава Лазарова - "Най-добър млад дизайнер"


Джулия Ангелова – “Моден гримьор”


В категорията модна иновация приза грабна Аксел Харди.

В своето слово при откриването на вечерта професор Стойков заяви: „Надявам се, че тази вечер българските дизайнери ще ни покажат наистина красиви, оригинални и смели творения. Надявам се също, че ще видим послания, които като с меч ще разкъсат булото на грозното, фалшивото и пошлото“.

Председателят на Академията за мода удостои със сертификат всеки от победителите и лично връчи Златната игла на Невена Николова. В церемонията участваха досегашните носители на приза „Златна игла“ в различни категории: Вяра Георгиева, Антония Йорданова и Кристина Бъчварова, Елена Златева, Христо Чучев, Кирил Чалъков и Николай Божилов. Г-жа Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, даде на Радослава Лазарова сертификат за традиционната специална парична награда на банката в категория „Най-добър млад дизайнер“. Сред участниците в церемонията бяха също г-н Мирослав Печев – собственик на „Софсток ЛТД“, официален представител на кафе „Кимбо“ за България, г-жа Олга Сандова – изпълнителен директор на „Автомотор Корпорация АД, представител на „Ситроен“ за България и г-жа Мила Захариева – председател на Business Lady Club.


Победителите бяха номинирани от експертно жури, включващо най-компетентни модни и лайфстайл журналисти от печатните и електронните медии с председател проф. Любомир Стойков. След церемонията всеки от наградените със „Златна игла 2019“ имаше свое индивидуално представяне, подготвено специално за гала-спектакъла на Академията за мода. Освен статуетката Златна игла, дело на емблематичния български бижутер – Анжело Красини, победителите получиха подаръци от партньорите на събитието – MAC Cosmetics, вината Pixels и цветя от Mr. Garden.

В продължение на четвърт век Академията за мода отличава и стимулира най-добрите български модни творци. В подкрепа на тази мисия всяка година гала ревю-спектакъл по традиция предхожда официалната церемония по награждаването. В него по покана на Академията за мода вчера вечера участваха талантливи дизайнери, утвърдени и изявени модни къщи.

Ревю-спектакълът бе открит от трикратната носителка на Златна игла София Борисова. Тя представи избрани творения от колекция-висша мода Attitude 2020. Миналогодишният носител на „Златна игла“ за булчинска мода – дизайнерът Христо Чучев показа най-новата си колекция „Розов диамант“. Модна къща „Бандерол“ с дизайнери Десислава и Никола Карадамянови представиха своите най-нови предложения дамска и мъжка официална мода.

За първи път в гала спектакъла за годишните награди на Академията за мода участваха Радослава Лазарова, дизайнер на модна къща „Блинк“ със специално селектирани преложения официална и булчинска мода, Антония Стоянова, дизайнер на авангардната, дръзка и ексцентрична модна къща IMANE се представи с колекция Notice Me. Диляна Матеева, дизайнер на модния бранд Art.Look зарадва гостите с елегантна цветна колекция с името „Островът на спокойствието“. Ива Господинова - дизайнер на Iv Style участва с представителна колекция стилни бизнес и официални облекла за дамите. Модният бранд МЕМЕ МОР с автор Венета Райкова изненада гостите с бутикови рокли с български шевици и специална символика. С модерна интерпретация на тюрбани – тип шапка, се представи и Севдалина Дякова от Sevi by Sevdalina.

Водеща на ревю-спектакъла и официалната церемония отново бе Гери Дончева. По традиция статуетката „Златна игла“ е изработена от емблематичния наш бижутер Анжело Красини. Церемонията по връчването на годишните награди за мода завърши с изискан коктейл, по време на който гостите се насладиха на вината Pixels и изкушаващите десерти от сладкарници „Неделя”.

Снимки: Хайлайф/Антон Марков/Академията за мода