Автор
Пепа Попова - Пепита

Пако Рабан - един космически дизайнер на 87

На 18 февруари Франсиско Рабанда и Курво, по-известен като Пако Рабан, навърши 87 години. Легендарният дизайнер, който стана популярен благодарение на творческия си подход към създаването на дрехи, разчиташе през годините на нетрадиционни материали. Облеклата от пластмаса и метал, свързани помежду си с нитове, вериги и проводници, се превърнаха във визитната картичка на твореца. По този повод Коко Шанел на шега го нарича „металург“, а не дизайнер.

Днес искаме да ви припомним емблематичните модели на рокли на Пако Рабан и всичко, което е направил за света на модата.

Дизайнерът започва кариерата си със създаването на ексклузивни аксесоари и бижута. Модните къщи купуват от него уникални бродерии и копчета за дрехите си. Първият му голям успех идва след създаването на големи геометрични и ярки бижута за марки като Dior, Givenchy и Balenciaga.

View post on Instagram
 


През 1966 г. е представена дебютната колекция дрехи на Пако Рабан под името „Дванадесет носими рокли от съвременни материали“. Модели в плътно прилепнали рокли, имитиращи бронята на рицарите, дефилират боси по модния подиум.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Експериментирайки с метални правоъгълници и дискове, ковани плочи, алуминиеви листове, хартия и други необичайни материали, Рабан се утвърждава като моден революционер на 60-те години на миналия век и печели признанието на обществеността.

След успешната си първа колекция, той се насочва към по-нататъшното развитие на иновативното облекло на бъдещето. Колекцията, която показва през 1982 г. се състои от лазерни дискове, органично стъкло и холографско платно. Дизайнерът е удостоен с наградата „Златен връх“ през 1990 г. за дрехите, които създава от метални нишки и винилови плочи.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Сред най-известните творения на дизайнера са изображения, проектирани от Пако специално за Джейн Фонда, която изигра главната роля в научно-фантастичния филм от 1968 г. "Барбарела", както и рокля-бижу, изработена от злато и диаманти за Франсоаз Арди. Сред почитателите на марката е и известната френска певица Милен Фармер, която многократно е избирала екстравагантни тоалети от Пако Рабан за своите изпълнения.

View post on Instagram
 

Сега марката "Пако Рабан" е собственост на испанския моден концерн Puig, а Жулиен Досен е креативен директор, но наследството на Рабан все още живее и вдъхновява.

View post on Instagram
 
View post on Instagram