Автор
Woman.bg

Перлената огърлица – символ на изисканост, стил и елегантност

Перлената огърлица винаги се е славела като неизменна част от любимите модни аксесоари на редица известни гранддами от миналото до днес, прославили се със своята изящество, стил и елегантност. Било то под формата на огърлица, гривна или обеци, перлите винаги са придавали великолепие, изисканост и блясък на своите носителки.

Докато естествените перли са във възход в продължение на векове, през втората половина на 20. век те отстъпват място на култивираните. Днес съществуват плантации за култивирани сладководни бисерни миди, като продукцията им съставлява над 90% от съвременната търговия с перли. Въпреки че процесът на култивиране е разработен още през 13 век в Китай, същинският бум в производството им настъпва едва през 1924 г., с откриването на мидата "икешо". Оттогава насам сладководната култивирана перла се счита за най-високо цененото перлено украшение.

Няколко думи за процеса на култивиране на перли

Отглеждането им се извършва във ферми чрез изкуствено внедряване на седефен зародиш. Изисква се изключително майсторство, като един работник дневно може да оперира около 1000 миди. Зародишите в мидите се развиват поне 3-4 години, но има и такива видове, чието отглеждане отнема 10 години. От получените перли само 10% са с високо бижутерийно качество.

Шанел, Жан Ланвен и перлите

Сред модните икони на 20. век, наложили присъствието на перленото бижу, са Коко Шанел и Жан Ланвен. Докато за Шанел перлата е атрибут, придаващ на жената изключителна изисканост и изтънчено благородство, то основателката на прочутия френски лейбъл “Lanvin” стига още по-далеч. Тя поставя перли върху ушите на своите малки племеннички, показвайки, че това мъничко, но съвършено бижу стои еднакво добре както върху нежното деколте на стилната дама, така и върху ушите и китките на малките подрастващи момиченца.

Зездите, които популяризираха перлените бижута