Автор
Пепа Попова - Пепита

Принцеса Даяна в живота и на екрана

В четвъртия сезон на The Crown, чиято премиера беше наскоро, най-накрая се появи дългоочакваният персонаж, принцесата на Уелс. Даяна бе истинска икона, обичана по целия свят. Не на последно място причината за това бе нейният стил, който често беше имитиран. Дизайнерът на костюми Ейми Робъртс имаше трудна задача: не само внимателно да проучи и пресъздаде гардероба на Даяна, но и да покаже как тя от несигурно и донякъде наивно младо момиче се превърна в представител на кралското семейство.
Този сезон ролята на принцеса Даяна беше изпълнена от Ема Корин (в продължението на сериала тя ще се поеме от Елизабет Дебички, която ще играе Даяна в по-зряла възраст).

Време е да сравним тоалетите от новия сезон на поредицата с техните прототипи.

В „Короната” Чарлз се среща с лейди Даяна Спенсър, след като тя се приближава до него по време на Badminton Horse Trial. В тази сцена тя е облечена в жълт гащеризон, който прилича на реалния тоалет на Даяна, в който тя се появи публично през 1981 г.

View post on Instagram
 


По време на посещение в Balmoral (своеобразен тест за одобрение в сюжета) в сериала виждаме Даяна в розов пуловер с шарка, който е точно копие на истинския.

View post on Instagram
 

Когато принцеса Даяна облече прочутия си пуловер с черно агне, заобиколено от бели, тя предизвика фурор и мнозина го приеха като символ на позицията й в кралското семейство. В сериала Даяна гледа телевизия у дома, облечена в същия пуловер.

View post on Instagram
 

Не всички тоалети от поредицата са пресъздадени точно, но дизайнерът на костюми изключително отблизо познава стила на принцесата и определно успя да педаде някои от ключовите му характеристики. Например любовта на Даяна към комбинацията на вълнени дрехи и бели блузи с волани.

View post on Instagram
 


Снимката вдясно е направена по време на традиционните игри на Хайленд в Шотландия година след като принцесата се омъжи за Чарлз, в сериала героинята носи много подобна рокля малко преди сватбата си.

View post on Instagram
 

Тази сцена не понася експерименти. Съобщението за годежа на принц Чарлз и принцеса Даяна беше толкова емблематичен и запомнящ се момент, че Робъртс реши да пресъздаде перфектно синьо-белия тоалет на Даяна.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 



Робъртс също пресъздаде следващия тоалет много точно (с изключение на това, че клетката на панталона е по-голяма), но тук тя го постави в контекста на други обстоятелства. Първата снимка е направена в резиденция Хайгроув през 1986 г., а в сериала Ема Корин се разхожда из двореца в такова облекло.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 



Сватбената рокля на принцеса Даяна остава един от най-известните тоалети на знаменитости днес, а зрителите явно бяха нетърпеливи да видят нейното достойно копие на екрана. Робъртс не разочарова феновете на Даяна.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Със следващите кадри спокойно можете да се сбъркате кое е сериалът и кое е реалният живот. Самите тоалети са семпли, а вниманието към детайлите, дори и при подобни визии, е впечатляващо. Епизодът от посещението на Ayers Rock в Австралия е пресъздаден перфектно.

View post on Instagram
 

Роклята Bellville Sassoon, която Даяна носеше в Кралската опера през 1982 г., бе вдъхновението за визията, която виждаме на един от гала приемите в сериала.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 



Костюмът на принцесата служи само като вдъхновение за екранния образ. Жълтият цвят явно беше сред любимите на Даяна, но в сериала виждаме по-класическа версия на сакото и по-ненатрапчив цвят.

View post on Instagram
 

Друг заимстван елемент от истинския гардероб на принцеса Даяна е това ярко розово облекло (рокля на Доналд Кембъл, шапка Джон Бойд), което тя всъщност носеше на австралийското си турне, когато посети Пърт. Аутфитът е един от най-запомнящите се в гардероба на принцесата на Уелс, така че нямаше смисъл да го сменят и в сериала.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 



Ежедневните тоалети на принцеса Даяна бяха ярки - това беше модата от 80-те години на миналия век, но е разбираемо, че публиката с нетърпение очакваше вечерните рокли в сериала. Синята рокля на Брус Олдфийлд е една от най-деликатните и романтични визии на принцесата. Такъв тоалет е достоен за принцеса на Дисни. Даяна танцува в него с принц Чарлз на прием в Сидни.

View post on Instagram
 

В тази светлосиня шифонена рокля на Катрин Уокър, Даяна се появи публично по-късно през 1987 г., докато присъства на филмовия фестивал в Кан. В телевизионната поредица създателите показаха подобна разкроена вечерна рокля с характерния шал около врата.

View post on Instagram
 


Ето и още няколко визии на принцесата, които много добре са интерпретирани в сериала.

View post on Instagram