Автор
Woman.bg

Пъстротата на Перу се прероди в колекцията MIKAY на YVAILO

"Коса, тъмна като нощта и плътна като сеното, сплетена на две едри плитки, пълни с ухание от планините, украсена с пъстри конци и ярка прежда, дори вятърът спираше да духа пред нея. Очи кафяви като гората, едвам се подаваха изпод плътния бретон, които скриваше веждите, а слънцето леко с лъчите си галеше. Устни - алени, червени, плътни, подпухнали, винаги засмени, като току що напоени. Пред нейната красота хълмовете оставаха безмълвни. Толкова женствена и същевременно така невинна, младата овчарка бродеше волно полята със своите овчици. Хубостта на MIKAY беше несравнима."

С тези уводни думи беше представена новата колекция MIKAY за сезон есен/зима 2013/2014 на марката YVAILO. Впечатлени от фотосесията и дрехите, поканихме креативния директор, дизайнер и наш приятел Ивайло Серафимов да ни запознае с MIKAY. Познавате Иво от рубриката 40+, която поддържа в Woman.bg

Коя е MIKAY?

MIKAY е перуанско момиче, овчарка, чиято красота покорява местните от години и името й е поводи за дълги легенди. Странно, никой не я виждал, но всеки знае за хубостта й. Тази от нас измислена история беше и отправната точка в колекцията – играта на въображение с нейния вид, как изглежда реално, какво би облякла и как би го носила. MIKAY може и да е от приказка, но тя е съвременно момиче.

Как ти хрумна да обвържеш новата си колекция с нея?

Идеята за колекцията започна от едно пътуване до Перу, където сложната, но точна употреба на ярки цветове в традиционното ръчно тъкане не може да остави никого безразличен. Преждата е в основата на повечето дрехи на местните, а чергите, които правят, приличат повече на картини от рисувани платна. Много исках да покажем през призмата на модата тази игра на смели нюанси в съвременен вариант.

Разкажи ни повече за дрехите?

Дрехите са отражение на насъбраните от Перу идеи. Пъстрите помпони, втъканите прежди и шарените принтове са все типични за районите на Пуно и Куско, които успяват да откроят колекцията със смел, пъстър, но практичен дизайн. Сигурен съм, че сред разнообразието, което предлагаме, всеки ще успее да се познае в някои от облеклата, независимо дали е тениска, сако или вечерна рокля.

А за материите?

Материите бяха трудни за намиране, тъй като не желаехме да правим компромис нито откъм качество, нито откъм цветове. Някои от тях са в нетипична за модата употреба: водонепромокаем плат, стандартно използван от спортно-риболовната индустрия, излезе под формата на дневна блуза с копринени ръкави за контраст. Неочаквана е и комбинацията от пайети с ярък копринен принт в една от роклите. Такова е и плисираното сако от вълна с ръкави от вплетени конци прежда. И все пак, нито една от дрехите не е неприложима за ежедневието.

Нас определено ни впечатлиха шаловете.

Шаловете са най-новия продукт и гордост на компанията. Те са два вида: плетен и копринени. Плетеният е правен от фина английска мерино вълна, но по перуански дизайн. Копринените са акцента в колекцията. С лека ирония в тях, те показват античните страшни южно-американски маски в комичен вариант – с мигли, грим и бижута, породени от стремежа да са актуални за времето днес. Изключение е овцата, която е талисман. Тя е резултат от идеята как би изглеждала най-красивата от стадото на младата овчарка. Оказа се много суетна /смее се/.

Как може човек да се снабди човек с продукт на YVAILO?

Лесно, като се свърже с нас чрез Фейсбук страницата (www.facebook.com/myyvailo) или чрез мейл на contact@yvailo.com. Цялата галерия с модели може да бъде намерена на www.yvailo.com.

Допада ли ви концепцията на колекцията и какво мислите за моделите, очакваме да разберем от коментарите ви.