Автор
Цвета Герчева

Розовият диамант - новият най-добър приятел на момичетата

Мерилин Монро казва, че диамантите са най-добрите приятели на всяко момиче. Ние обаче имаме едно уточнение. РОЗОВИТЕ диаманти. Дали те са новите най-добри приятели на момичетата, защо са толкова ценни и откъде можете да си купите истински розов диамант?

Това са въпросите, които си задаваме, докато правим този специален материал посветен на красотата и лукса. Но кой е той, негово величество Розовият диамант?

Рядък и страшно вдъхновяващ, той е един от най-ценните сред цветните диаманти в света. Струвайки някъде между 10 и 100 пъти повече от еквивалента си в бяло, розовият диамант представлява само 0.03% от световното годишно производство на диаманти.


Цветните диаманти, били те сини, жълти, оранжеви или зелени, са по-ценни от своите еквивалентни бели. Но когато става въпрос за розови, те са толкова изключителни, че можете да съберете в шепата си цяла година добив от розови диаманти с високо качество. И това ги прави най-преносимата форма на богатство на нашата планета.


Желанието към розовите диаманти е отразено в спираловидните цени, които постигат в аукционните зали по целия свят. Рекордът за най-високата цена за карат за розов диамант бе определен в Sotheby's в Хонг Конг на 7 октомври 2014 г., когато 8.41-каратов Fancy Vivid Purple-Pink IF, се продаде за 17,768,041 долара или 2,112,727 долара за карат.

Необичайният нюанс на пурпурно розово оцветяване направи този диамант силно желан от участниците в търга.

Нещо повече, той е класиран от Gemological Institute of America (GIA) като вътрешно безупречен (IF - Internally Flawless) , което е много необичайно за цветен диамант. Това ниво на чистота обикновено се среща само в бели диаманти. De Beers шлифова камъка от диамантен кристал 19,54 карата и увеличи максимално интензивността на цвета при финалното шлифоване.


Така че, когато най-богатите в света търсят нещо, което наистина да ги отличи, розовият диамант е техния избор за скъпоценен камък. От кралица Елизабет до султана на Бруней и холивудските звезди, всички те са запленени от привлекателността на розовия диамант. Според сведения Бен Афлек е подарил на Дженифър Лопес 6,00 карата розов диамантен пръстен придобит на страхотните $1.2 милиона. Розовият диамантен годежен пръстен на Анна Курникова с камък във формата на капка от мината на Argyle е на стойност над 2,5 милиона долара.
Нарастващата рядкост на розовите диаманти допринася само за тяхната привлекателност.

Само около 50 или 60 висококачествени камъка излизат на пазара всяка година. Но не очаквайте да видите розови диаманти с изключителни размери - повечето не са по-големи от грахово зърно. Това звучи разочароващо малко, но когато си представите, че един карат може да донесе почти два милиона долара, е ясно, че всеки камък повече от един карат е изключителен.


Разбира се, по-малки и по-нискокачествени розови с по-светли тонове има в по-голямо количество, но те отново са многократно по-ценни от своите събратя в бяло. Причината, поради която има немного големи розови диаманти с високо качество, вероятно се дължи на силата на подземните вулканични експлозии, които принуждават диамантите да се приближат по-близо до повърхността на Земята и разбиват много от тях по пътя нагоре. Розов диамант над 2 карата е изключителна рядкост.


Но как се образуват розовите диаманти? Жозефин Джонсън, мениджър на Argyle Pink Diamonds, ни казва: "Ние знаем, че розовите диаманти са на над 1.6 милиарда години, но не сме сигурни как са получили цвета си. Ние знаем, че всички диаманти се образуват под голямо налягане, а розовите диаманти под още по-голямо налягане.

Това причинява леко усукване в кристалната решетка, което кара светлината да се пречупи през диаманта и да излезе в далечния край на цветовия спектър в цветове като розово и червено. "
Ако след това имате желание да притежавате един прекрасен розов диамант може да посетите магазините на SSG в София, Несебър или Свети Влас, където може да разгледате най-новата ни колекция с прекрасни розови и жълти диаманти.

(в материала има продуктово позициониране)