Автор
Woman.bg

Шест легендарни изобретения на Кристиан Диор

New Look

През 1947 г. Европа бавно започва да се възстановява от 5-годишната война, а един прохождащ дизайнер, днес познат ни като великия Кристиан Диор, желае това възвръщане към нормалността да обхване не само социалния, икономическия и политическия живот.

Младият мъж копнеел жените в следвоенна Европа „пак да изглеждат красиви“. Модата от времето на Втората световна война му се струвала твърде неугледна – масивни подплънки на раменете, торбести поли до коляното, огромни обувки на платформа. Дизайнерът смятал, че всичките тези атрибути не подчертават по никакъв начин достойнствата на женската фигура.

Тогава Кристиан Диор създал силует, който завинаги останал в историята под името „new look”. Това несъмнено е най-важното изобретение на дизайнера, неговият огромен принос в световната мода. Името не е измислено от Диор (въвежда го американската журналистка и редакторка Кермъл Сноу), дизайнерът изобщо не възнамерявал да прави модна революция.

Той бил прекарал детството си на североизточното крайбрежие на Франция, заобиколен от майка си и приятелките й, облечени в разкошни рокли от предната епоха. От малък знаел, че жената я красят подчертаната талия, бухналата пола до земята, корсетите и широкополите шапки. Благодарение на New Look жените отново станали „слаб пол“, започнали да носят рокли със заоблени рамене и тясна талия. При това самият Диор получил световно признание.

7 модни комбинации, които трябва да имате в гардероба си



Сако за бар


Едно от най-важните изобретения на Кристиан Диор е прочутото сако за бар – прилепнало, късо, с разперена периферия под линията на талията.

Жените вече са една идея по еманципирани, забавляват се по нощни заведения и пият алкохол, а според Диор всяка дама, която посещава барове и иска да изглежда добре, задължително трябва да има такова сако. Сакото за бар обикновено било ушито от сатен или коприна, допълнено с кръгли сатенени копчета. Дизайнерът препоръчвал на дамите да го носят с тесен панталон или тясна пола.

Тенденции в облеклото, които отново се завръщат на мода



Тясна дълга пола

Неизменна част от прочутия силует на Кристиан Диор е елегантната тясна пола с дължина малко под коляното. Създадена е, за да подчертае съблазнителните извивки на женското тяло, тя и до ден днешен е еталон за елегантност и стил. Дизайнерът препоръчвал да се комбинира със сако за бар или прилепнала блуза.

Модели, които разбиват стереотипите!



Бухнала пола с тясна талия

Дългата бухнала пола, събрана на талията и с кринолин на бедрата, все така се смята за най-разпознаваемият елемент от така наречения New Look и за най-емеблематичното творение на Christian Dior.

Интересна подробност е, че за такава пола понякога отивали над 40 метра плат. Някои модели тежали по няколко килограма, поради което били остро критикувани от колегите на Диор. Коко Шанел е казала навремето „Диор не облича жените, а ги тапицира“. Въпреки това тези поли, предвидени да се носят с обувки на висок ток и прилепнало горнище с деколте, много допаднали на жените. Като благодарение на уникалната си кройка полите запазвали твърдата си форма дори висящи на закачалка.

"Много едра" за модната индустрия



Златният сутиен

От триумфалния си дебют през 1947 г. и чак до смъртта си Кристиан Диор всеки сезон е представял за радост на многобройните си клиенти нови силуети (зиг-заг, лале, тъй наречения Н-силует, силует „шушулка“ и др.), които година след година се превръщали в класика. През август 1957 г., само две години преди да си отиде от този свят от инфаркт, 52-годишният Диор за пръв път демонстрирал на свое ревю златния сутиен. Централният елемент от представения на подиума образ напомнял по-скоро корсет с жартиер, бил ушит ръчно от бяла дантела и богато украсен със златни нишки. Сутиенът се прикачал към корсета с еластична лента – още едно изобретение на Диор.

Как винаги да бъдете ослепителни - съвети от прочутите дизайнери



Miss Dior

Кристиан Диор бързо се проявил не само като велик дизайнер, но и като успешен бизнесмен. Той пръв лицензирал своя марка. Освен от дизайн на дрехи той се интересувал и от други аспекти на бизнеса, включително производство на женски парфюми. Първият парфюм на Christian Dior бил създаден през 1947 г. и наречен „Miss Dior”. “Създадох този парфюм, за да заобиколя всяка жена с аромат на страст и за да виждам в този флакон своите рокли“, казал Диор. Ароматът, създаден от прочутите френски парфюмери Жан Карл и Пол Ваше завинаги останал в историята и до ден днешен е един от най-продаваните парфюми в света.

Нейно величество малката черна рокля