Автор
Woman.bg

София Борисова и Жени Живкова се напреварват за народната любов в Любимците на България по БНТ

Топ дизайнери попаднаха в класацията на „Любимците на България“ по БНТ в категория „Мода“ . Зрителите на обществената телевизия номинираха Ина Асса, София Борисова, Невена Николова, Антония Йорданова, Евгения Живкова, Боряна Вътова и Кристина Милева. Коя от тях ще стане победител в категорията зависи от зрителския вот. Феновете им могат да ги гласуват за фаворитката си до неделя, 31 октомври на bnt.bg/lubimcite . А любимият моделиер ще обяви водещият Миро следващия четвъртък, 4 октомври, в 21:00 ч. в ефира на БНТ 1.

Ина Асса е главният дизайнер на БНТ, който вече 10 години, отговаря за oблеклото на водещите на „По света и у нас“ и всички новинарски и публицистични предавания на обществената телевизия. Тя завършва най-старото училище за мода в Европа – „Esmod” в Париж, а талантът ѝ я отвежда в студиата на модните гении Пако Рабан, Живанши, Ели Сааб, Франческо Смато и Сидани Ларидзи. Създавала е мъжка мода, аксесоари и обувки за специалните поводи на кралски особи по света, както и за балерините на Крейзи Хорс и Валентин Юдашкин. Тя е дъщеря на прочутия художник Греди Асса, чиито картини оживяват на създадените от нея копринени шалове. През 2020 г. е носител на наградата „Златна играла“, а през 2021 г. е обявена за „Жена на годината“ в категория Дизайн.

София Борисова е една от най-популярните български дизайнерки на официални и булчински тоалети. Наричана още „Кралицата на дантелите“, тя е трикратен носител на „Златна игла“. Правила е впечатляващи ревюта в сградата на виенското кметство, в централата на ЮНЕСКО в Париж и на Седмицата на модата в Рим.

Невена Николова жъне успехи не само на българската, но и на световната модна сцена. Вече е наложен бранд в една от световните модни столици – Лондон. Нейните тоалети избират световни знаменитости, сред които Никол Шерцингер и Елизабет Хърли, а актрисата Мариета Мелроуз е с нейна рокля на Оскарите през 2020 г. С работата и личностната си печели вниманието дори на принца на Монако – Албер II. В последната година, дизайнерката усилено работи по интериора на известна марка луксозни автомобили.

Антония Йорданова е успешен стилист и дизайнер. Работила е за водещи модни и лайфстайл списания, както и в телевизии. Има собствена модната марка, а за работата си няколко пъти е носител на наградата „Златна игла“.

Евгения Живкова е един от най-успешните български модни дизайнери. Създава своята модна къща през 1991 г., и до днес облича родния елит. Има редица модни отличия и е многократен носител на наградата „Златната игла“.

Младата българска дизайнерка Боряна Вътова привлича вниманието на специалистите още с една от първите си международни изяви в Италия, където представя мъжка колекция, вдъхновена от гробищата в Милано. По-късно работи за ателието обличало светила като Опра, Ролинг Стоунс и семейство Кенеди, а неотдавна се завръща от Африка, където преподава мода.

Кристина Милева е топмодел, многократно изгрявал на кориците на големите модни списания и обиколил световните модни подиуми. Усета си към красивото Кристина Милева пренася и в новата си страст – като дизайнер и създател на шапки.