На 23-ти март ни напусна Елизабет Тейлър.

Легендарната холивудска актриса беше известна със страстта си към бижутата и модните тоалети. Звездата не беше привърженичка на скромния избор. При нея всичко беше по много. Много роли, диаманти, дрехи, дори сватбеният марш на Менеделсон за нея прозвуча повече от веднъж.

Елизабет Тейлър облече цели осем сватбени рокли през живота си. Сигурни сме, че ще ви бъде интересно да ги видите.



1950 г. Елизабет Тейлър се омъжва за Конрад Хилтън, собственик на хотелската верига „Хилтън”



За първата си сватба актрисата се беше спряла на традиционна рокля. Тя е специално изработена за Тейлър от дизайнерката Хелън Роуз. По това време Хелън била една от най-търсените дами в Холивуд. В нейна рокля се омъжила и Грейс Кели, за венчавката й с принца на Монако – Рение.

1952 г. – само 2 години по-късно Тейлър се омъжва за актьора Том Уайлдинг



Този път тя избира рокля в стил new look, която съчетава със сако с ¾ ръкави и гердан от перли.

1957 г. Елизабет Тейлър се омъжва за продуцента Майк Тод



За всяка от сватбите си актрисата избира нов град. Първата венчавка се случва в Лос Анджелис, втората в Лондон, а третата в Акапулко. Заветното „да” Тейлър казва в шармантна бяла рокля. Що се отнася до украшенията, за тази сватба актрисата се спира само на обеци. Именно подаръците на третия й съпруг слагат началото на страхотната колекция от бижута, която Тейлър събира в течени на живота си.

1959 г. актрисата се омъжва за певеца Еди Фишър



Четвъртата сватба на Елизабет Тейлър се състояла в синагога в Лас Вегас. Булката е със зелена рокля от коприна. Традиционният воал е заменен от шал, отново в зелено.
„Това беше обикновена еврейска сватба – по-късно пише в своята автобиография Еди. „Както обикновено, Елизабет закъсня дори за собствената си сватба” – допълва той.

1964 г. Елизабет Тейлър се омъжва за актьора Ричард Бъртън



За петата си сватба актрисата избира рокля от шифон в жълто, която отразява най-новите модни тенденции за времето. Роклята е създадена от дизайнерката на костюми Ирена Шараф, с която Тейлър работи по филма „Клеопатра”. В косата си Тейлър вплита лилии и зюмбюли.

1975 г. отново сватба с Ричард Бъртън



Елизабет Тейлър се омъжва за втори път за Ричард Бъртън през 1975 г. (само година преди двамата официално да се разделят). Този път двойката се венчава в Африка. Елизабет е с дълга зелена рокля, допълнена от венец от екзотични цветя.

1976 г. актрисата се омъжва за сенатор Джон Уорнър



Това е най-загадъчната сватба на Елизабет. Двамата се венчават пред тесен кръг от приятели в имението на Уорнър. Досега няма снимки от церемонията, които да са станали публично достояние. Според клюките, обаче булката е била с кожено палто. По това време актрисата обожава тюрбаните и вероятно е била с такъв и в сватбения си ден.

1991 г. Елизабет Тейлър се омъжва за шофьора на камион Лари Фортенски



За последната си сватба актрисата отново се обръща към традиционната бяла булчинска рокля. Дрехата струва близо 2 милиона долара. Сватбената церемония се състоя в имението на Майкъл Джексън, а бракът на Елизабет и Лари продължи 5 години.