Автор
Пепа Попова - Пепита

Свобода на избора в новата колекция Valentino Couture пролет-лято 2023

Ревютата на Valentino в Париж отдавна се превърнаха в едно от най-очакваните събития от страна на модните фенове и този сезон не беше изключение. Стотици зрители се събраха на изящния мост Pont AlexandreIII, за да наблюдават пристигането на знаменитости и да изпитат част от магията на Valentino и всичко, което висшата мода може да предложи.

Този сезон творческият директор Пиерпаоло Пиколи организира модното си пролетно шоу в известен парижки нощен клуб край река Сена.
Харесва ми идеята на клуба. Разбирането за приобщаване като приемане на хората такива, каквито са и каквито искат да бъдат. Истинска покана да бъдете свободни и да бъдете това, което искате да бъдете, замесена с кодовете на г-н Валентино от 80-те години “, каза дизайнерът.

Снимки на клубове от 80-те години на миналия век - от Studio 54 до лондонския New Romantic Blitz Club и клуб Taboo бяха източникът на вдъхновение за Пиколи. Общото между всички тези клубове, независимо дали са ъндърграунд или елитни, е, че те определят модата и са убежища за това, което преди се наричаше „смяна на пола“.

"Разликата е, че тогава всичко се случваше при затворени врати. А сега е днешният начин на свобода", казва дизайнерът.
Все пак формалностите на висшата мода бяха спазени. Шоуто на Valentino в известния нощен клуб не бе базирано на дива тълпа от танцьори - моделите вървяха по подиума в съответствие с всички стандарти на Haute Couture модата. От тъмнината се появяваха модели, облечени в ярки цветове (невероятно популярния Pink PP, който видяхме върху бални рокли, палта, чорапогащи от ликра), тъмни секси прозрачни рокли в стил бельо, малки ламбрекенови поли или разкроени бодита, имплантирани с гигантски пандели и дълги до земята пелерини, рокли с деколтета на точки и бели ризи.

Главната роля бе дадена и на мъжките костюми в изумрудено зелено, жълто, електриково синьо, а някои от саката бяха покрити с метални мъниста. Видяхме и класическата пищност и характерна драпировка в стил Валентино Гаравани от 1980 г. във формата на гигантски лавандулови или бели волани, които се извиваха около лицето или едното рамо на моделите, както и големи пандели, украсяващи бедрата.
Остава въпросът: дали прозрачните модели на Valentino скоро ще се носят в клубовете или на червените килими?