Години наред лейди Даяна задържа лидерските позиции на модна икона. Много брандове се надпреварваха да обличат "принцесата на народа", а стайлингът ѝ винаги се забелязваше и коментираше от модните спецове и от почитателите.

Анна Харви, която е бивш редактор на списанието "Vogue" и персонален стилист на принцеса Даяна, посвети книгата си "Timeless Style: Dressing for the Rest" на това как с напредването на възрастта жените да останат модерни и стилни. Към много от съветите, посочени в нея, се е придържала и самата лейди Ди.

В началото на месеца Харви почина на 74-годишната възраст. Нека си припомним част от съветите ѝ:


Модна икона в световен мащаб

Един от съветите към дамите е да съсредоточат вниманието си към някоя популярна личност, която е определена за модна икона. Това може да бъде певица, актриса, принцеса... "При избора си се старайте да изглеждате готина, а не млада и модерна. Следвайте знаменитости с идеален стил като Тилда Суинтън, Кейт Уинслет, Кристин Скот Томас, Мишел Обама".

Не следвайте сляпо модните тенденции!

Анна Харви пише, че всеки дизайнер налага някакви тенденции, но тя съветва да не се съди за колекцията, която се показва от модния подиум. Много марки, като Alexander McQueen, например, показват дръзки тоалети, но до магазините достигат много по-практични дрехи. "Избирайки тоалет, винаги мислете за това как ще протече денят ви. Ако знаете, че ще ви снимат, изберете ярки цветове. Работила съм с много известни фотографи и вярвам, че червеното, оранжевото и зеленото изглеждат много по-добре от пепел от рози, сьомга или вар. И не забравяйте за усмивката: красивата дреха ще ви изстреля нагоре, само ако сте в добро настроение".

Изхвърляйте излишното от гардероба си

Според Харви си струва да пазите в гардероба си само дизайнерски шедьоври, а останалото е най-добре да се изхвърля. Това се отнася и за някои класически модели. Дори някой ден модата да се върне, те ще изглеждат старомодно.

Преди шопинга - подгответе се за него

Преди всяка дама да се втурне и да пазарува дрехи, обувки, аксесоари и какво ли още не, е необходимо внимателно да изучи тялото си. Това може да сторите с огледало или снимки. По този начин ще може да видите проблемните зони в тялото си и най-вече да се ориентирате за размера дрехи, който ще ви седи най-добре. "Не е нужно да се притеснявате, а да използвате оформящо бельо. Много звезди го правят - от Сиена Милър до Джулия Робъртс, и не се стесняват да го признаят!", отбелязва още Анна Харви

Защо правилният размер е важен?

Запомнете - свободните дрехи ви правят по-стройна и когато купувате дънки скини, е най-добре те да бъдат един размер по-голям от вашия, а палтото - дори два размера по-голямо. Когато го обличате над пуловер или сако, то ще пада прекрасно. Невинаги етикетът на дрехата ще ви помогне да изберете правилната дреха. Затова пробвайте два-три размера и се огледайте внимателно в пробната на магазина. По този начин ще прецените най-добре кой размер дреха е най-подходящ за фигурата ви в момента.

Може да вземете повече и от две

Според модната специалистка, ако по време на шопинг намерите идеалната дреха, то може да си вземете два такива модела. Това го правят и най-стилните като Кейт Мидълтън. Преди няколко години тя се появи пред публика с две еднакви рокли в различен цвят, комбинирани с прекрасни аксесоари.

Удобството е важно!

Комфортът е много важен. Повярвайте! Затова, ако сте облечена в скъпа дизайнерска рокля, например, но не ви е удобна - по-тясна е или ви е прекалено обемна или материята ви дразни кожата, тогава не я носете или в краен случай - облечете я, но за час-два, ако сте на важно събитие, и после се преоблечете.

Внимание! Спортното облекло

Много дами предпочитат спортното облекло, особено в ежедневието. Внимавайте с избора, защото може да допуснете някои грешки. "Спортните дрехи крият риск да изглеждате небрежно. И в никакъв случай не допълвайте външния си вид с маратонки или раница", смята Харви, която е на мнение, че такъв тип облекло е по-добре да се допълва с бижута, скъпа чанта и обувки.