Автор
Пепа Попова - Пепита

Точка! Не, тази пролет слагаме многоточие...

Дойде ли пролет, дизайнерите започват да пеят оди за романтичния, елегантен и в същото време малко инфантилен грахов принт... и този сезон не е изключение от правилото, защото облеклата на точки не са тенденция, а периодично повтаряща се носталгия.

Точките се появяват за първи път през 18 век, но най-голямата си популярност придобиват през 50-те години на миналия век благодарение както на дизайнери като Кристиан Диор (за първи път той използва този принт като част от Haute Couture в края на 1940-те) и неповторимата Коко Шанел, така и на киното. Този палава щампа е харесвана и екплоатирана от много актриси от онова време, включително Мерилин Монро в “Проклетите седем години”, Джоан Крофорд в “Милдред Пиърс” и София Лорен в „Такава жена“. Появата на екрана на легендарните актриси в рокли на точки изпълнява мисията си - милиони момичета по света пожелават да попълнят гардероба си с подобни тоалети. И въпреки че оттогава са минали около 70 години, граховият принт все още е любим в колекциите на много марки - от Carolina Herrera до Celine.

За сезон пролет-лято 2021 точките са в колекциите на марки както в класическа черно-бяла интерпретация, така и в цветни решения. Дизайнерите украсиха роклите с леко разпръснат грах, предложиха варианти с голям принт, а също така комбинираха няколко размера точки.

И така, в колекцията на Carolina Herrera се появиха различни варианти на рокли на точки - от нахални мини с волани до елегантни макси.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Giambattista Valli предложи своя собствена версия на polka-dress - дизайнерът разпръсна на случаен принцип средно голям грах върху полупрозрачна вечерна рокля, а Dolce & Gabbana показаха пролетен микс от различни цветове и точки. Междувременно Balenciaga и Celine залагат на непринудените ретро принтове. Демна Гвасалия заложи на черно-бяла рокля с дълъг ръкав, която комбинира с ярки аксесоари, а Еди Слиман показа как да комбинира летяща рокля на точки с маратонки и колежанско бомбър яке.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram