Модата не е лек бизнес. Жени Живкова обаче успява да е част от него вече 27 години. Дизайнерката представи своята нова колекция за сезон есен-зима 2018/2019. Малко преди старта на модното дефиле тя сподели пред Woman.bg, какви ще са тенденциите за есенния сезон и какво е актуално в световен мащаб.

„Фантазирам винаги, когато създавам колекции“, довери дизайнерката, като това е и повод тази колекция да носи името „Фантазия“.

Не всеки може да дефилира с облеклата на Жени Живкова

Тя е от тези дизайнери, които внимателно подбира момичетата, които ще представят дрехите ѝ. „Залагам на момичета, които не са прекалено слаби и предпочитам да са с опит, въпреки че има и момичета, които не са с толкова голям опит, но през годините се научават да дефилират“, издава дизайнерката. Освен дрехите, които ще представят моделите задължително са с добре подбрани обувки и с чорапогащник. Това се налага, защото детайлът е важен.

Любопитен детайл е, че...

При някои от облеклата са вкарани елементи от военните униформи. Тук обаче не става дума за камуфлажни рокли или панталони, а за отделни щрихи от военните облекла.

„Използвала съм определени елементи от тези униформи, като пагони и характерните джобове. Не съм използвала обаче характерните платове за тези облекла, защото това все пак е дамска мода“, казва Жени Живкова.

Материите на сезон есен-зима 2018/2019

„Актуално за сезона ще бъде кадифе, букле и ламето, което ще е особено актуално и през следващото лято, въпреки че „в България това много не се възприема“, смята Жени. Цветовете, на които се е спряла дизайнерката са – кралско червено, розово и петролено зелено.

Ако трябва да обърнем поглед към световните тенденции

„Прави ми впечатление, че актуални са обемните облекла – в ръкавите, горе при раменете, които обаче са труднопродаваеми за България. Актуално е още ламето, златните и лъскави материи“.

Топ 3 урока по стил, които Жени Живкова би дала на дамите:

„Винаги един човек трябва да има представа за своята фигура и как изглежда преди да облече дадена дреха. Понякога трябва да се искат съвети от специалисти за определени поводи, какви облекла да се носят. Също така всяка дама трябва да има в гардероба си черна рокля и черен класически костюм, за да може, когато има нещо извънредно да има, какво да облече, а не да се чуди. Черната класическа дреха винаги е спасението. И трето - аксесоарите и бижутата е много важно да бъдат правилно съчетани с облеклото“.

Какво ново за лято 2019

И макар че настъпва есента, то по време на Седмицата на модата в Милано вече представиха летните тенденции за 2019-а. Самата Жени също е наясно за предстоящите тенденции. „Вече имам представа, какво ще се носи за следващия летен сезон – лен и много тъкани, които са с бродерия“.

Силата на вдъхновението

„Гледам различни филми, връщам се назад в историята, в различни периоди, кога какво се е носело. Самите материи също ме вдъхновяват, понякога търся определени платове, за да създам дадена колекция. Още докато избирам десените ми идват идеи", това сподели пред нас дизайнерката относно силата на вдъхновението.