Автор
Пепа Попова - Пепита

В мавританския двор: Колекция Oscar de la Renta есен-зима 2019/20

Традиционно, едно от най-очакваните ревюта, провеждани в рамките на Седмицата на модата в Ню Йорк, е това на Oscar de la Renta.
Лaура Ким и Фернандо Гарсия, които днес създават колекции за легендарната модна къща, са вдъхновени в новия сезон от мястото, където ислямът среща християнството – Мескита де Кордоба. Включително залата в Cunard Building в Манхатън бе декорирана с типичните за храма арки и колони, а гостите виртуално се озоваха в мавритански двор.

View post on Instagram
 

Мескита де Кордоба e римокатолическа катедрала в Кордоба, Испания. Построена е по времето на маврите като втората по големина джамия в тогавашния свят. Тя е най-забележителният паметник на Омаядската династия в Кордоба. След края на испанската Реконкиста джамията е преустроена в католическа църква. По-късно някои от ислямските арки и колони са премахнати и църквата е преустроена на базилика в ранно бароков стил. Днес тя е катедрален храм на архиепископа на Кордоба.


Оскар де ла Рента неколкократно и с любов е посещавал това магично място, а Ким и Гарсия го считат за перфектно въплъщение на разнообразието на нашия свят. На подиума, тази среща на световните възгледи беше изразена предимно от прекрасния микс между западните силуети и кройки и ориенталски елементи и най-вече от визуалния компонент. Богати цветове, които напомнят на колоритен ориенталски базар, принтове и пищна декорация се появиха върху сетове, рокли и луксозни обемисти палта.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Oscar de la Renta е марка, която се свързва предимно с вечерна и официална мода, но Ким и Гарсия искат да разширят това възприятие. По време на шоуто те внимателно преминаваха от дневни визии към красиви официални рокли.

В началото на ревюто дизайнерите представиха серия от класни панталони в каре ала "Принцът на Уелс" и няколко вечни палта, които могат да бъдат предавани по наследство. След това на модния подиум се появиха дневни и коктейлни рокли, а към края на шоуто зрителите видяха точно тези приказни творения, подходящи за червен килим, заради които обичаме марката.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Черешката на колекцията и ревюто бе появата на топ модела Бела Хадид в черна приказна рокля с декор, наподобяващ арабска мозайка.

View post on Instagram
 


От аксесоарите си струва да се отбележат масивните бижута и клъчове, украсени с обемни апликации под формата на цветя и медальони.