Съвсем наскоро две колежки връхлетяха в офиса припряно-забързано щастливи и кикотещи се.

Оказа се, че в обедната почивка, за разкош, са решили да се откажат от вкусен топъл обяд в замяна на модните си увлечения. Двете бяха посетили модния бутик на Весела Тотева, който се намира в София. „Какво сако си харесах, ако знаете - тип Chanel, с невероятни копчета, като брошки! Запазих го и нямам търпение да бъде мое!”- възкликна едната. Другата пък се бе спряла на страхотен костюм: "Реално имам много малко костюми, но този ми стоеше невероятно! Нямаше как да не го взема" - възкликна тя.

Ентусиазмът, с който говореха двете ме наведе на мисълта, че най-после бих могла да се свържа с Весела Тотева. За моя радост се оказа, че тя ще снима фотосесия съвсем скоро, на която покани екипа ни да присъства.

Днес ще можете да разберете малко повече за Vincit, марката на Веси, а освен това ще можете да видите интересно видео зад кулисите на последната сесия на дизайнерката.

- Как се зароди идеята да създадеш своя марка?

- Истината е, че това се случи като на шега в началото, винаги съм имала афинитет и усещане като всяка млада дама към модата и към нещата, които са красиви и стойностни, но не си бях повярвала, че мога да направя нещо. Всъщност началото на Vincit беше един експеримент , който се оказа доста успешен, защото мога да кажа, че стартът ни беше наистина бомбастичен, това ни даде един много добър тласък и с течение на времето смятам, че вече ставаме все по-добри и по-добри. Започнахме много импровизирано, с много малък екип, със само едно ателие, с което шиехме дрехите. С всяка следваща колекция се учехме как се създават дрехите, как изобщо се прави мода и нещата се случиха доста постепенно и смятам, че с всеки изминал път ставаме по-добри.

- Като цяло в България трудно ли е да се започне едно такова начинание?

- Не мога да кажа дали е трудно или лесно, ние имахме късмет, благодарение на това, че хората проявиха интерес към това какво ще направя аз и смятам, че това до голяма степен ни помогна. Очаквах да бъдат по-критични, но явно им харесаха нещата. Трудно е да се прави бизнес с мода в България защото, както в световен мащаб, така и тук, в момента е криза. Въпреки че аз не мога да се оплача от липса на продажби и липса на клиенти, но като цяло е трудно. Всеки в неговата си сфера иска да се развива и да дава всичко от себе си, трудно е да намериш точния екип, с който да работиш. Аз смятам, че през тези почти, май месец ще станат три години, съм намерила вече точните хора, с които да работя и смятам, че нещата ни се получават все по-добре.

- Опиши ни с няколко думи стила „Vincit”

- Винаги ми е било трудно да отговарям на този въпрос, поради една единствена причина истината е, че аз се старая да се придържам към модните тенденции в различните стилове. Старая се по някакъв начин да задоволявам по-голям кръг от дами, както имаме супер спортни casual дрехи, така имаме и безкрайно елегантни с изчистени линии рокли, които бих казала, че са една от силните ни черти и едно от нещата, които най-много се харесва във „Vincit”. Стилът е наистина много разнообразен, аз съм човек, който много държи на материите и на кройките, за мен това е най-важното в една дреха, разбира се и цветовете, но като цяло забелязвам една тенденция, специално в българските жени, те харесват едни определени цветове и те винаги са на мода – бяло, черно, червено. Аз, например, харесвам повече кафяво-бежовата гама, екрюто.

- Можеш ли да ни разкажеш повече за етапите, в които се създава един модел?

- Моите скици са непрофесионални и не бих искала да ги показвам, защото аз съм много реален човек и знам какво значи да си завършил дизайн и да правиш професионални скици. Старая се да рисувам доколкото ми е възможно разбираемо, истината е че с много стрелки и описателни неща отстрани се обясняват на шивачите и кроячите подробностите и детайлите върху дрехите . Как се създава една дреха – първо от скицата, след това конструктор-моделиерът я конструира, след това шивачите я създават, винаги се прави и една мостра, която аз да одобря, ако има някакви корекции се нанасят, ако не тя се пуска в серийно производство. В съвсем груби линии това е процесът на създаване на дрехи, защото всеки един от етапите при различните дрехи е различен.

- Колко време отнема създаването на една колекция?

- Не знам дали е хубаво или лошо, че във Vincit правим много често колекции, което честно казано малко започва да ме изморява и затова е много относително колко време отнема. Напоследък като че ли ми отнема повече време отколкото в началото, много е странно, би трябвало да е обратното. Основната колекция, която е за сезона, изисква месеци наред работа.

- Има доста модели, които са изчерпани, а дамите искат да ги има отново, изпълнявате ли такива поръчки?

- По принцип предпочитаме да залагаме на по-ограничени количества от съответния модел защото сме Бутик „Vincit”. Истината е, че специално за някои модели, особено тези които се изчерпват в самото начало, интересът е много голям и дамите имат голямо желание да притежават – дали ще е рокля, дали ще е друг артикул, ако имаме възможност, ако имаме базата, платовете, изобщо всички необходими материали за изработването на модела. Разбира се, че го правим, защото в крайна сметка за мен е важно всяка дама да се чувства добре и да иска да носи точно тази дреха, която си е избрала. Това обаче става в по-редки случаи, защото когато сме направили цяла серия и тя е изчерпана значи или нямаме повече плат, или поради други причини.

- Как набавяте платовете?

- Платовете ги избираме по същия начин, по който горе-долу създаваме моделите – първо виждаме месеци наред какви ще бъдат тенденциите от доставчиците на платове за съответния сезон, какви са цветовите гами, различните артикули платове – трика, плетива, коприни, памук, изобщо всеки един поотделно. След това правим заявка в Италия, във Франция, в Турция и когато пристигнат съответните метражи, вече започват да се мислят и моделите.

- Някои твои клиентки учудват ли те с какво са съчетали съответната дреха?

- Разбира се, не могат всички дами, които пазаруват от мен да се придържат към това, което на мен ми харесва, истината е, че съм виждала безумни комбинации, както и уникални такива, но разбира се това е въпрос на личен избор и аз не мога в никакъв случай да бъда критик на хората. Ако ми се поиска съвет, бих дала, но до там.

- Имаш доста известни клиентки, как успя да ги спечелиш?

- За мен не е от голямо значение това, че някои от популярните българки се обличат при мен. Силно казано обличат, те се обличат отвсякъде и от всички колеги. Да, имам, ние сме разпространена марка и в интернет пространството, изобщо и по вестници, списания, телевизии. Нормално е хората като видят някоя рокля, сами са ми се обаждали, не ми се е налагало аз да търся някого, освен когато е за снимки или за професионален ангажимент, но това не ми е толкова важно. Хубаво е, приятно е, но до там, аз наистина залагам на масовото потребление, тоест искам тези дрехи да не ги носят само популярните лица, искам всички да могат да си ги позволят, да се чувстват добре и да са красиви. Защото в България има прекалено много красиви жени и голяма част от тях не са популярни и би било много хубаво да видиш една красива и стилна жена с дреха на Vincit.

- Може би някои дами имат нагласата, че ако се спрат на твоя бутик трябва да е само ако искат да подберат нещо за специален случай?

- Когато става въпрос за роклите, може би да, но аз нямам чак толкова много строго официални рокли. Аз обаче имам много тоалети, които в ежедневието биха могли да се носят от всички. Моят бутик и линията на Vincit не е толкова претенциозна, може би защото самата аз не съм такава. Аз се държа добре с всички, всичките ми клиенти ме познават, голяма част от времето си прекарвам в магазина, нито е помпозен, нито е ултра скъп, напротив мога да кажа, че всичко което създавам е много земно.

- Как се е променил стилът ти от първата колекция до последната?

- Истината е, че някои неща, които правя и не се възприемат както бих искала, това малко ме натъжава. В България има една тенденция може би допреди две години, която наистина ме натъжаваше, че нещата, които на мен ми харесват и които в момента на световната сцена са ултрамодерни, у нас като че ли не се възприемат толкова добре. Сега ми прави впечатление, че има много талантливи колеги и изобщо съм много респектирана и виждам, че все повече и повече навлиза новаторството, дори към момента спокойно можем да кажем, че някои от българските марки можем да се конкурираме с други, които са на световната сцена.

- Разкажи ни повече за есенно-зимната си колекция?

- Снимаме последна част на есен-зима, представихме вече някои неща. Колекцията, която снимаме днес е разделена на две – едната е съставена от рокли, които са предназначени за Коледа и Нова година, другата част е по-кежуал – имаме палта , имаме спортни елементи, имаме клинове, имаме вълнени рокли, изобщо неща, които биха могли да се носят и в ежедневието.

- Твоя стил в ежедневието какъв е, как би го описала?

- Аз много често, особено през деня, ходя с кецове или с равни ботуши по дънки, тениски, сака, когато мястото и случая го изисква, разбира се, че слагам и високи токчета, като че ли през последните години вече отвикнах, вече съм зад кадър и наистина се наситих и на гримове, и на прически.

- Разкажи ни повече и за своя сватбен ден, как избра роклята си и аксесоарите към нея?

- Роклята е дело на Вяра Георгиева от Fede. С нея направихме няколко срещи, няколко корекции върху роклята, аз имах горе-долу изградена идея как бих искала да изглежда и какво би ми седяло. Смятам, че не сбъркахме, няколко пъти преправяхме роклята, заедно, с общи усилия и се получи. Роклята е от сатенирана коприна с френска дантела, нищо кой знае колко сложно или помпозно.

- Защо реши не ти да си автор на тази рокля, а се довери на другиго?

- Защото смятам, че всеки трябва да си знае работата. Специално по-тежките тоалети и специално булчинските рокли са доста далече от това, което аз правя и не смятам, че щях да бъда достатъчно полезна на себе си. Още повече, че много харесвам нещата , които прави Вяра и смятам, че тя е силна в тази област. Аз в никакъв случай не претендирам, че разбирам от всичко и че мога да правя всичко както трябва, напротив доста грешки допускам, важното е, че ги отчитам

- Как пазаруваш?

- Абсолютно импулсивно. В моя гардероб, ако трябва да бъда честна, нямам едно с едно комбинация от дрехите, единствено дънките ми преобладават, които стават с почти всичко. Аз не съм добър шопинг маниак, харча повече пари от необходимото и то не за толкова полезни неща. Аз пазарувам с очите си като повечето жени, имам много неща в гардероба си, които никога не съм обличала или обувала, но съм ги купила просто защото искам да ги имам като трофей.

- Успяваш ли да организираш гардероба си?

- Абсолютно не. В апартамента, в който живеем имам три гардероба, които съм завзела. Съпругът ми много често се шегува, че той вече почти трябва да се изнася. Истината е, че е пълен хаос, но пък е и истина и че много често ги оправям, за един два дена са в нормално състояние и след това става нещо страшно. Никога не знам преди да изляза какво ще облека, особено ако има някакъв повод – обикновено обличам и трите гардероба и накрая взимам нещо от четвъртия.

- Как се поддържаш във форма?

- Цял живот съм била на диети или поне последните години, в които правя дрехи и виждам каква е разликата между единия и другия размер. Размерът има значение определено в модата. Диети и спорт, обичам масажи и имам една жена, която ми прави масажи от много години и в общи линии това е. Напоследък се запалих много по йогата и почти не съм пропуснала час, тренирам шаки йога и се чувствам много добре от нея. Малко ви споменах, малко съм напълняла, вече съм S размер, но все още е успокоително. Говоря за моята височина, аз наистина съм по-нисичка и при мен 1-2 килограма се забелязват.

- Защо отново се спря на Златка за свое рекламно лице?

- Истината е, че Златка е модел, който наистина се харесва от клиентите и от жените, които пазаруват при нас, защото тя е на границата – нито е прекалено слаба, нито е кльощава, нито пък е прекалено пищна. Златка е с много добри пропорции, с много женствена фигура, тя е по-секси, жена която масово се харесва в България. Аз също много харесвам Златка като модел, но има и други жени, които харесвам, значително по-слаби, с по-изчистен силует, но пък те не се възприемат толкова добре.

Дрехите с марка "Vincit" можете да намерите на адрес: бул. "Джеймс Баучер" 81
Телефон за връзка: +359886 065 505