Светът се променя пред очите ни - дори марки, които бяха известни с мащабните си представления и театрални постановки, излизат онлайн. Модна къща Chanel не e изключение, като представи новата си колекция висша мода чрез снимки и видео.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


80-те години на миналия век и любимите нощни клубове на Карл се оказаха вдъхновение за новата колекция haute couture на Chanel.
Вирджини Виар хвърли всички цифрови (и не само) сили, за да привлече вниманието на клиентите към атрактивни бижута и великолепни ръчно изработени и приказно декорирани облекла.
Спомних си как започна всичко. Когато за пръв път се запознах с Карл (това се случи през 80-те години), той често ме канеше в къщата му. Обикаляхме заедно по нощните клубове - посещавахме Les Bains Douches и Le Palace “, каза креативният директор на Chanel и показва стара снимка на Карл. На кадъра той е в компанията на принцеса Глория Турн-и-Таксис, представител на немската монархия, която е известна с любовта си да танцува като за последно в най-луксозни украшения и дрехи.
Много ми харесва тази епоха, в която хората се обличаха с изключително внимание”, добавя дизайнерът.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Имам слабост към бижутата - към всичко малко по-ексцентрично“, продължава тя. Сред аксесоарите, които заслужават внимание са заострените обувки и модни шалове. В миналото те се носеха на главата и събираха косата в кок и добавяха усещането за голямо и великолепно парти.
„Тази колекция е посветена на блясъка, тя е изтънчена и малко странна. Много английска - романтична и мечтателна”, така Виар описва последната си couture линия за Chanel.

View post on Instagram
 


Точно тази 2020-та година изобщо не е като годините на 80-те. От началото на епидемията висшата мода, подобно на останалия свят, е в строга изолация. Ако споменатите по-горе нощни клубове все още съществуват, те определено биха били под карантина. И въпреки това, Вирджини се обърна към темата за новия блясък. Бродерии на Lesage и друг декорации - ръчно тъкани дантели и творения на Еманюел Верну - всичко това сякаш се възражда, прави осезаеми уменията на 35 майстори и ръкоделци, избрани от Chanel.
За да могат редовните клиенти внимателно да разгледат всичко, от легендарната модна къща са решили да изпратят специални книги с пълен списък от цветовите схеми и снимки дори и на най-малките детайли. Само жителите на Париж ще могат да разгледат колекцията на живо.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Но къде е магията в това виртуално шоу? Къде е необузданият пулс, който поражда страст? Отговорът е прост - невъзможно е да се оцени адекватно колекцията само чрез снимки и видеоклипове, въпреки работата, инвестирана в нея. Невъзможно е да се види напълно красотата на комбинацията между тънки талии и пухкави поли, на структурираните рокли от туид.
Досадно е да се възхищаваме на приказната ръчно изработена декорация на снимка. Очевидно е, че роклята, бродирана със сребро, е красива в своята изтънченост. Но е жалко да нямаме представа как са създадени триизмерните цветя, които буквално са „покълнали“ през ръкавите на една от вечерните рокли…
Всички знаем, че зад плоските фотографии се крие голямото и изключително майсторство на Chanel… Следващия път, моля, нека видим всичко това отново така, както сме свикнали!

За щастие, шоуто на живо е насрочено за октомври. Ревюто ще се проведе в Grand Palais, малко преди да се затвори за основен ремонт. В края на същия октомври Chanel насрочи откриването и на изложба в музея Галера. Нека стиснем палци и се надяваме, че всичко това ще се случи!!!

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

По материали на Vogue