Автор
Woman.bg

Viva La Libertà: Gucci празнува свободата на жените в Рим

“Защото само езическата античност може да предизвика моето желание. Защото това беше светът на миналото, защото това бе свят, който вече не съществува”, Алесандро Микеле цитира историка Пол Уейн в оригинал на френски език върху платно, опънато над входа на Музея "Капитолини", където представи круизното шоу на Gucci. Това е подходящ цитат за колекция, която се представя в първия (както е известно) музей в света; Римският Музей Капитолини е замислен от Микеланджело през 1471 г. и е отворен за обществеността през 1734 г.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Красавиците на Микеле се разхождаха сред древни статуи в тъмнина, осветени само от факли, поставени между редовете за гостите.

Изключително типичен фон за творческия директор на Gucci, който “пътешества” между десетилетията, дори вековете така, както други дизайнери “прелистват” Instagram. Изключително емблематично шоу за Микеле, в което той включи и поезията, и политиката. По средата на шоуто се появи модел с лилав жакардов костюм на гърба, на който с големи букви бяха изписани думите: „Моето тяло, моят избор“. Последва рокля от слонова кост с изрязана средна част във формата на матка; на мястото на яйчниците имаше цъфнали розови цветя. Някъде по-нататък в шоуто видяхме и датата 22.05.1978 г. - денят на влизането в сила на италианския закон за защита на аборта. Други модели носеха татуирани „шалове“ през устата си, сякаш заглушени и безгласни.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

"Жените трябва да бъдат уважавани ... те трябва да бъдат свободни да избират какво искат", каза Микеле на пресконференцията след шоуто и допълни, че е проектирал колекцията, част от която е завършена през последните 24 часа, като реакцията на „последните новини“.

Микеле и в по-широк смисъл Gucci заемат ясна позиция срещу репродуктивната несправедливост. Това не е първият път, когато марката застава активно зад дадена кауза. Преди година Gucci дари 500 000 долара на March for Our Lives, организация за превенция на насилието с оръжие. Но за пръв път Микеле заявява позицията си толкова категорично:

Важно беше да организираме това шоу в Рим, за да отдадем почит, за да прославим това място на свободата.
Креативният и нестандартен Алесандро Микеле чрез колекциите си влияе върху голяма и разнообразна аудитория, но тази колекция звучи най-силно за всички онези, които разбират колко много е заложено в борбата за репродуктивните права на жените. Неговата чувствителност към въпроса е толкова ярка, колкото еклектичната и неповторима е естетиката му от назначаването му в Gucci.

View post on Instagram
 
View post on Instagram