Всички говорят за Met Gala 2023 и Карл Лагерфелд

02 октомври 2022 | 10:19
2499
0
Getty Images/Instagram
0

Институтът за костюми реши да отдаде почит и да припомни легендарните творби на Карл Лагерфелд, който почина през 2019 г. на 85-годишна възраст. Темата на Met Gala 2023 беше обявена преди часове на пресконференция в Париж. Официалното име на изложбата е Karl Lagerfeld. A Line Of Beauty („Карл Лагерфелд. Линия на красотата").

 

Един от любимите архитекти на Лагерфелд, Тадао Андо, ще проектира изложбата. Попечителят на Met Gala Анна Уинтур също разкри, че концепцията е разработена малко след смъртта на Лагерфелд през 2019 г. Предвижда се изложбата да включва около 150 от най-добрите тоалети, създадени от Лагерфелд, както и негови скици. Феновете ще могат да надникнат в неговия архив от 50-те години на миналия век, когато немският дизайнер за първи път идва в Париж.
Карл Лагерфелд беше редовен посетител на Института за костюми на Музея Метрополитън, от бенефиса на Seventh on Sale през 1991 г. до „Александър Маккуин: Дива красота“ през 2011 г. и, разбира се, изложбата на Chanel през 2005 г.
Отговорният куратор на Института Андрю Болтън припомня думи на Лагерфелд: „Карл никога не се уморяваше да ми казва, че мястото на модата не е в музей. Когато работихме заедно по шоуто на Chanel, той беше невероятно щедър в това, което заемаше, но беше напълно незаинтересован от самата изложба! Той казваше: „Модата не е изкуство – модата е на улицата, на женските тела, на мъжките тела.“
 

 

От 1954 г. (когато той сподели наградата Woolmark с друг изгряващ дизайнер на име Ив Сен Лоран) до смъртта си през 2019 г., Лагерфелд създава множество произведения – за Balmain, Patou, Chloé, Fendi, Chanel и собствената си едноименна марка – творчество без аналог. Ето защо – независимо от мнението на самия Лагерфелд за мястото на модата в музея – той ще бъде обект на изложбата на Института за костюми в Метрополитън музей през пролетта на 2023 г. - от 5 май до 16 юли 2023 г. Самата Met Gala е насрочена за 1 май 2023 г.

 

Коментари

Добави Коментар

Най-четени