Автор
Пепа Попова - Пепита

Защо медиите обвиниха Кейт в расизъм?

Роклята, с която херцогинята на Кеймбридж се появи на гала-вечеря тази седмица, предизвика истински фурор, но и обвинения в расизъм.
Зашеметяващият външен вид на Кейт впечатли почитателите ѝ до момента, в който те осъзнаха чие дело е дрехата. Херцогинята на Кеймбридж бе избрала дълга рокля с нежен набор дело на модна къща Gucci.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Миналата седмица модният гигант попадна в очаквано-неочаквана ситуация с обвинения в расизъм. Неочаквана, защото от Gucci едва ли са очаквали техният вълнен черен пуловер да напусне пазара толкова скоро. Очаквана, защото в днешните времена пуловер, който покрива долната част на лицето с черна поло-яка, върху която са апликирани дебели червени устни, може да се счита за абсолютно сигурен скандал.

View post on Instagram
 

Проблемът е, че пуловерът преобразява носещия го и го превръща в омразния за чернокожите Blackface герой "Джим Кроу, разработен от актьора и драматург Томас Райс. Това най-често е черен грим за лицето и червило за устните на бял актьор, който пресъздава чернокож персонаж в американските представления от края на 19 в. и началото на 20 в. По време на тези първи пародийни актьорски представления са били имитирани поробените африканци в южните плантации и са били представяни като мързеливи, невежи, страхливи или хипресексуални. Идеята на тези перформънси е да забавляват белите, но за чернокожите те са били унизителни и болезнени. Към момента в САЩ има твърде малко неща, които са считани за по-расистки от Blackface, затова е странно, че в международен бранд като Gucci не са се сетили за това.

View post on Instagram
 

В резултат на този пропуск продуктът бързо бе премахнат от магазините и уебсайта на Gucci. Но пък сега Кейт се заплете в тази очаквано-неочаквана ситуация, след като „безчувствено“ облече рокля на Gucci в разгара на Blackface ситуацията.

Херцогинята бе наречена "расист" от потребители на социалните медии.
Потребители на Twitter написаха: „Кейт в Gucci веднага след Blackface скандал.“
Много от почитателите й пишат, че стилистът на Кейт е отговорен за избора на дрехите: „Не очаквам Кейт да бъде в крак с всички модни скандали. Ето защо смятам, че отговорността за това недоглеждане е на стилиста.”

По-рано същия ден креативният директор на Gucci прекъсна мълчанието си по повод Blackface ситуацията, заявявайки, че расизмът никога не е бил негово намерение или идея, която подкрепя.
В писмо до служителите на Gucci, Алесандро Микеле изрази болката, която чувства, че един от неговите творчески проекти се възприема като „непоносима обида“.
Чувствам нуждата да напиша тези няколко думи, за да дам израз на болката ми през последните дни. Моята и тази на хората, които видяха в един от моите творчески проекти неприемлива обида.", написа Микеле.

Дворецът Кенсингтън отказа да коментира случая...

Вие какво мислите за избора на тоалет от страна на Кейт?

View post on Instagram