Автор
Woman.bg

Звезден бал събира Анна Уинтур с Мерил Стрийп

Институтът по костюмите към музея "Метрополитън" в Ню Йорк обяви темата на Бал 2020 - най-голямото събитие в календара за набиране на средства за мода. Най-бляскавата модна гала ще премине под мотото “Относно времето: Мода и продължителност” (About Time: Fashion and Duration).

Теориите на френския философ Анри Бергсон, както и творчеството на британската писателка Вирджиния Улф, са източниците на вдъхновение при избора на тема.
2020 г. е забележителна година за Музея на изкуството "Метрополитън". Базираната в Ню Йорк институция ще отбележи своята 150-годишнина с поредица от изложби, много от които ще представят шедьоври от колекциите на Met, както и нови придобивки, специално направени за юбилея. В съответствие с темата на годината музеят обяви, че изложбата на Института по костюми ще покаже половинвековна история на модата.

View post on Instagram
 


Това ще бъде едно преосмисляне на историята на модата, която е разпокъсана, периодична и разнородна“, казва Андрю Болтън, ръководител на Института за костюми.
Самият Болтън намира вдъхновение за темата на предстоящата изложба във филма на Сали Потър „Орландо“ от 1992 г., който е базиран на едноименния роман на Вирджиния Улф.

Във филма има прекрасна сцена - казва той, „в която Тилда Суинтън влиза в лабиринта в халат от 18-ти век, а когато преминава през него, дрехите ѝ се превръщат в рокля от средата на 19-ти век, а тя се появява през 1850-та година в Англия. Оттам дойде тази идея. Бих искал да направя изложба, свързана с духа на времето и това, за което хората говорят сега. Модата е неразривно свързана с времето. Тя не само отразява и олицетворява неговия дух, но и се променя, и развива заедно времето.

View post on Instagram
 

В прессъобщение Макс Холейн, директор на Met, добави детайли относно концепцията: „Тази изложба ще изследва ефимерната природа на модата, за да покаже как тя може да бъде линейна и циклична“. Основната задача на Болтън е да наблегне на различните „гънки във времето“.

Официалното откриване на изложбата на Met Gala ще се проведе на 4 май 2020 г, а балът на Института по костюмите към музея "Метрополитън" в Ню Йорк 2020 г. ще се проведе на 7 май. Той ще премине под съпредседателството на креативния директор на Louis Vuitton Никола Гескиер, композитора Лин-Мануел Миранда, главния редактор на американския Vogue Анна Уинтур, актрисите Ема Стоун и Мерил Стрийп. Последната ще участва в Met Gala за първи път.

View post on Instagram