Властите в Малайзия наредиха: Жени, гримирайте се и не се заяждайте с мъжете си, докато трае карантината

„Не се заяждайте със съпруга си и се гримирайте у дома“ - това е рецептата на властите в Малайзия за тежките времена на страх и изолация покрай коронавируса.

Всъщност това са само част от съветите за щастливо съжителство по време на карантина. От малайзийското министерство публикуваха няколко хумористични колажа с хаштаг #ЖениПредотвратяватКовид-19 във Фейсбук, с които призовават дамите да запазят мира у дома и да продължават да се стараят за красотата си.

И макар властите да се бяха постарали да измислят иновативен метод, който да запази усмивките на хората, всъщност получиха безброй критики и подигравки. Потребителите в интернет скочиха яростно срещу колажите и съветите, тъй като ги намират по-скоро за сексистски, отколкото за полезни и забавни. Част от коментарите гласят:



„Как гримирането и обличането на жените у дома ще ни спаси от коронавируса?“, а други критикуват властите, че не се замислят над много по-сериозния въпрос, свързан с домашното насилие. Очаква се дори да има скок на случаите, включващи физическа саморазправа в семействата, породени от напрежението и несигурността на работното място.

Според повечето критици колажите и призивът към дамите не показват нищо друго, освен все още съществуващото неравенство между половете.

Публикациите посрещнаха толкова негативни отзиви, че дори част от тях вече са премахнати.



Четете още: Благодаря ти, че нямаше смелост да останеш с мен