Автор
Woman.bg

10 факта за спермата, които със сигурност не знаете

Невероятно е колко митове има за тази субстанция. Но светът постоянно ни изненадва, а без малките опашати герои щяхме да се чувстваме много самотни на Земята.

1. Ненормалната нормална сперма

Човешката „машинка за производство на сперма“ постоянно си губи настройките. Как иначе можем да обясним факта, че сперматозоидите не изглеждат еднакво? 90 % от тях са деформирани – някои са с две опашки, други са с огромни глави, трети с прегънати опашчици – този списък може да продължи до безкрай. Това е цената, която сме платили за моногамията. При видове, при които оплождането може да става със сперма на повече от един самец (например котките), сперматозоидите са доста по-еднакви.

2. Много е малко…

Възрастният жребец (кон, а не мъж) отделя наведнъж около 60-100 мл сперма, бикът 40-50 мл, а мъжът… само 2-6 мл, тоест към половин чаена лъжичка.

3. Сперматозоидите носят шапчици

Добре де, не са точно шапчици, но на главичките на сперматозоидите има подобна на купа структура, наречена акросома. Тя представлява мембранно мехурче, което съдържа химичните съединения, отделящи се при контакт с яйцеклетката. Тези вещества разтварят повърхността на яйцеклетката, за да може сперматозоидът да проникне в нея.

4. Един тестис е достатъчен

Ако по рождение или в резултат на злополука/болест мъжът остане с един тестис, този тестис ще може да произведе достатъчно сперма, за да се зачене дете. Дори е вероятно производителната способност на самотния герой да се увеличи. Прочутият велосипедист Ланс Армстронг е изгубил единия си тестис заради рак, но това не му е попречило да стане баща на пет деца.

5. Жестока конкуренция

За правото да се оплоди яйцеклетката се състезават около 200 млн. сперматозоиди. Печели само най-добрият!

6. Цехът никога не спира да работи

Жените се раждат с определен брой яйцеклетки за цял живот, но при мъжете репродуктивната система е устроена по-различно. Те произвеждат сперма всеки ден по цял ден. Цял живот. С възрастта спермата на мъжа става по-вяла, но механизмът пак функционира 24/7.


7. Имунитетът не обича спермата

В имунната ни система има специални антигени, които определят дали дадена клетка в организма е чужда и трябва да се унищожи или е своя и трябва да се защити. Но тази система смята за свои само клетките, които са били налични при раждането. Всички останали „агенти“ са вражески. Момчетата започват да произвеждат сперма на 11-13 години, така че имунитетът им не я харесва. Именно затова формирането на спермата става в специални канали, изолирани от имунната система. За жалост понякога стават нарушения и мъжкият или женският имунитет унищожава сперматозоидите при вътрешен контакт.

8. Постмортално оплождане

Технологиите продължават да се развиват. Днес има програми за изкуствено оплождане след смъртта на биологичните родители – и това не е сюжет на фантастичен роман. Засега има два варианта за посмъртна репродукция – за оплождане се използват замразени сперматозоиди и/или яйцеклетки, или се взима сперма от наскоро умрял мъж. Първият случай на постмортално оплождане станал във Великобритания през 1997 г. Тази програма все още е обект на много медицински и юридически разисквания.

9. Продължителност на живот

Щом напуснат мъжкото тяло, сперматозоидите започват обратното отброяване на времето до смъртта си. Но те не умират за няколко часа, както си мислят някои хора. Сперматозоидите живеят между 3 и 5 дена и не умират твърде лесно – обикновено загиват от дехидратация.

10. Спермата си има свое здраве

Като всяка друга система в човешкия организъм, тази също има нужда да се поддържа. За здрава сперма мъжът е желателно да се храни здравословно, да не пуши и да не прекалява с алкохола. Едно проучване е показало, че три и повече чаши кафе на ден намаляват концентрацията на сперматозоидите, а консумацията на зърнени храни нормализира концентрацията и подвижността на опашатите господа.