Увереността, независимостта, вътрешната устойчивост, самоуважението – психически силните хора имат и още редица положителни качества. И най-ценното от тях може би е вътрешната хармония? Ейми Морин, психотерапевт, е сигурна, че можем да станем по-силни, ако избягваме някои грешки.


Силата на духа и вътрешната хармония вървят ръка за ръка. Силните хора са сигурни, че ще могат да се справят с всякакви изпитания. Това не означава, че те не изпитват душевна болка, че не се терзаят и не тъгуват, но те не си губят времето напразно, оплаквайки се от неуспехите си или опитвайки се да превъзпитат други хора. Те управляват това, което могат – своите мисли, чувствата си и поведението си. Те обръщат внимание най-вече на работата над себе си, защото знаят, че винаги може и по-добре. Какви грешки не допускат силните хора?

1. Те не общуват с токсични хора. Личностите, които допускате в обкръжението си, оказват влияние на мислите, чувствата и поведението ви. Не си заслужава да поддържате връзка с хора, които лъжат, злословят, обиждат ви и ви подвеждат. Това ще се отрази негативно на душевното ви състояние. Силните хора не си губят силите и времето в опити да променят и превъзпитат токсични хора. Те поставят здрави физически и емоционални граници.

2. Те не се отдават на прекомерна самокритика.
Ако мислите, че всички неуспехи в живота ви са станали сто процента по ваша вина, независимо дали става дума за любовни връзки или инциденти в метрото, вие се обричате на безкрайни самообвинения. Вие не сте в състояние да предотвратите всички неприятности. Силните по дух хора поемат отговорност за живота си и за живота на близките си, но в разумни граници. Те отговарят за решенията си, но също така признават, че има фактори, които не са под техен контрол – икономическата ситуация, времето, решенията на други хора и т.н.

3. Те не преследват щастието. Опасна илюзия е да си мислите, че трябва да се стремите да бъдете щастливи всеки един миг от живота си. Моментното удоволствие и стабилната удовлетвореност от живота са две различни неща. Силните хора са готови да се трудят усилено за благото си. Те не угаждат на онези свои слабости, които вредят на дългосрочните им цели.

4. Те не се плашат от дискомфорт. На много хора им се стува, че тайната на доброто психическо самочувствие е да се намираш винаги в комфортната си зона. Отбягването на дискомфорта обаче може да се обърне срещу вас. Силните духом хора могат да погледнат в очите страховете си, да изследват нови сфери, да тестват границите на възможностите си. Те съзнателно излизат извън комфортната си зона, защото знаят, че само така ще могат да подобрят живота си.

5. Те не се чувстват като жертви.
Ако вините за всичките си проблеми външните обстоятелства, вие никога няма да можете да поемете отговорност за живота си. Силните хора признават личната си отговорност за решенията си дори и при трагични обстоятелства. Те се концентрират върху онези неща, които могат да контролират, и не се оплакват от заобикалящите ги хора и обстоятелства.

6. Те не се притесняват какво впечатление правят на околните. Може да прахосвате много време и усилия в опити да се харесате на другите. Зависимостта от чуждата оценка обачеще играе срещу вас. Силните духом хора се чувстват комфортно такива, каквито са. Те не се притесняват дали другите ще ги одобрят или не. За тях е много по-важно да живеят в хармония със собствените си ценности.

7. Те не страдат от перфекционизъм.
Стремежът към високи постижения е хубаво качество, но да изисквате от себе си да сте перфектни означава да водите неравна битка. Вие никога няма да се почувствате на висота, ако вдигнете летвата твърде високо. Силните хора приемат неуспехите и грешките си, признават своите недостатъци и слабости.

8. Те не трупат обиди. Може би смятате, че да затаите обида в сърцето си е своеобразен начин да накажете виновника. Всъщност гневът и омразата само ограничават хоризонтите на живота ви. Силните хора не се вкопчват в обидите и предпочитат да използват своята енергия за нещо конструктивно. Това не означава, че те позволяват на другите да ги обиждат или унижават – те просто не допускат скритото недоволство или раздразнение да управлява живота им.

9. Те не се вманиачават по материалните ценности. Колкото и да печелите, постоянното желание да имате още по-голяма къща, още по-яка кола и още по-разкошни дрехи ще ви лиши от покой. Ако смятате, че придобиването на вещи ще удовлетвори потребностите ви, ще останете жестоко разочаровани. Силните хора не са аскети и определено могат да се радват на хубавите вещи. Те обаче не смятат, че материалните ценности ще им осигурят радост и удовлетворение от живота.

10. Те не се мислят за абсолютно самодостатъчни. Ако винаги и във всичко разчитате само на себе си, вероятно се смятате за много готини, но това не ви прави силни. Рано или късно ще се стигне до ситуация, в която ще имате нужда от помощ. Силните духом хора не се страхуват да признаят, че им трябва подкрепа. Независимо дали разчитат на висши сили, на по-опитните си колеги или на приятелите си, те във всички случаи повишават ефективността си. Разбирането, че те не могат да знаят и не е нужно да знаят отговорите на всички въпроси, само укрепва душевното им спокойствие.

За авторката: Ейми Морин е психотерапевт, клиничен социален работник, автор на бестселъра „13 неща, които правят силните по дух хора“ («13 Things Mentally Strong People Do», Harper Collins, 2015).