Автор
Теодор Муховски

10 неща, които никога не трябва да споделяте в социалните мрежи

Запомнете, че интернет е публичен и видим от всички. Така че дори да си мислите, че публикувате нещо частно, след като бъде споделено онлайн, то вече е извън вашия контрол и може да бъде използвано срещу вас в бъдеще.

Това е особено важно, когато си търсите работа. Въпреки че бъдещият работодател може да няма достъп до личните ви публикации, обичайно е да започнете да включвате бъдещите си колеги като приятели. По този начин обаче те вече ще имат достъп до личните ви неща.

Имайки предвид това, ето списък с неща, които никога не трябва да публикувате в социалните медии:

1. Вулгарности

Езикът, който използвате в социалните медии, трябва да е същият, който употребявате при непринудено общуване с колеги. Няколко малки по-вулгарни думички от време на време не са престъпление, но с тях не бива да се прекалява.

2. Обидно съдържание

Социалните медии могат да бъдат чудесно място за споделяне на мнения, но ако профилът или стената ви е пълна с позиции и тиради, може да изглеждате твърде негативно в очите на другите и тогава точно вие няма да сте човекът, когото компаниите искат в офиса си.



3. Съдържание за възрастни

Снимка на плажа вероятно е нормална, но е притеснително колко много хора не се замислят да публикуват свои снимки по бельо. Интернет е публично място, дори и да си мислите, че споделяте насаме. Затова, преди да публикувате селфи, помислете дали ви притеснява да ви видят така във вашата работа.

4. Незаконно съдържание

Заради това не само ще ви уволнят, но и ще ви вкарат в списъка на най-глупавите престъпления в страната. Дори по-лошо, може да бъдете арестувани, ако властите видят достоверни доказателства за определени видове незаконна дейност.

5. Обидно съдържание

Расизмът, сексизмът и други форми на дискриминация не трябва да имат място в живота ви. Дори и да се шегувате, помислете два пъти, преди да споделите нещо, което може да бъде възприето обидно.



6. Негативни коментари за вашата работа, шеф или работодател.

Коментар за това как мразите работата си може да накара бъдещите и настоящите работодатели да се чудят дали наистина харесвате работата, която вършите, или не. Коментари от типа „колко е глупав шефът ми“ може да накара кандидатурата ви за работа никога да не бъде одобрена.

7. Съдържание, свързано с наркотици

Някои работодатели може да изискват от вас да преминете тест за наркотици като условие за наемане на работа. Няма да стигнете дори дотам, ако споделите публично подобен вид публикация.

8. Лоша граматика

Ако не знаете каква е разликата между "и" и "й", време е да се научите. Писмената комуникация, е важна част от професионалния живот. Ако не можете да пишете грамотно, работодателите няма да искат да общувате от тяхно име.



9. Лош правопис

Както и при точка 8, лошият правопис ще ви кара да изглеждате неинтелигентни. Проверката на правописа помага, но се замислете колко правописни грешки допускате, когато публикувате в социалните медии. Бъдете по-внимателни и не бързайте като поствате нещо.

10: Заплахи

Не, не е нормално да заплашвате другите, независимо от тяхната позиция. Да пожелавате зло на някого, независимо дали става дума за приятел, член на семейството, колега, политик, известна или неизвестна личност или каквото и да било друго. Ако не харесвате някой, социалните медии не са мястото, където да отправяте заплахи.

Напомня ли ви някоя от тези точки за публикации, които сте пускали в миналото? Потърсете ги и ги изтрийте.
Ако не сте напълно сигурни, отделете известно време, за да прегледате профилите си и историята на постовете си.

Не забравяйте, че социалните медии и мрежи са публични, дори ако сте ограничили настройките си за поверителност.

Ако някога се съмнявате в това, сетете се за всички лични публикации в социалните медии, които са станали публични. А дори и след като започнете работа, вероятно ще се сприятелите с колегите си, които ще имат достъп до предишните ви публикации, включително до онова лудо парти, на което сте били отбелязани. Дръжте се социално, но чисто.