Автор
Ева Григорова

10 вдъхновяващи урока за живота от Кристиано Роналдо

Безспорно Кристиано Роналдо, който е роден на днешния ден през 1985 г., е един от най-добрите футболисти в историята, в допълнение към това той е и най-следваната звезда в Instagram, където има над 410 милиона последователя.

Роналдо е роден в бедно семейство, но въпреки това в момента, в който се появи под светлината на прожекторите завладя сърцата на милионите си фенове по света. Той е петкратен носител на наградата “Златна топка” и четирикратен носител на “Златна обувка”.

View post on Instagram
 

Любопитното при Кристиано е, че дори на 37-годишна възраст продължава да играе в един от най-успешните футболни отбори - Манчестър Юнайтед.

Със сигурност имаме много какво да научим от Роналдо, но тук избрахме 10 от най-важните уроци за живота, които той някога е споделял.

1. Имай цел и я следвай

Роналдо често е споделял, че винаги в живота си е преследвал конкретна цел. Когато бил дете знаел съвсем ясно, че иска да бъде футболист. След като станал професионален футболист пък си поставил целта да стане най-добрия играч в света. Преди време Патрис Евра сподели в свое интервю: “Когато спечели първата си “Златна топка”, той каза - трябва да спечеля поне пет”. Поредното доказателство колко целеустремен е всъщност Кристиано.

Истината е, че повечето от нас не знаят какво всъщност искат от живота си, а това е причината да отлагаме изключително много неща. Доста по-добра стратегия е да си поставим цели, след това да ги разбием на малки подцели и да започнем да ги постигаме една по една.

2. Работи здраво, фокусирай се и се отдай на целта

Успехът на Роналдо не е дошъл за един ден. Зад него стои изключително много здрава работа. Когато бил на 15 години Кристиано бил диагностициран с аритмия, нещо което е можело да сложи край на кариерата му на много ранен етап. Той обаче се подлага на операция с лазер, която се оказва успешна и успява да се превърне в истинска легенда.

Освен това футболистът не спира да тренира и да усъвършенства уменията си. Бившият треньор на Реал (Мадрид) Карлош Кейрош споделя следното: “Има някои велики футболисти, които вярват толкова много в себе си, че когато нещата не се получават по време на тренировките, просто спират и си мислят “Аз съм добър, днес не ми е ден, но утре всичко ще бъде наред”. Те никога не смятат, че това е проблем. Не и Роналдо. Той работи непрекъснато, докато не е сигурен, че всичко е точно и не усети, че е доволен”.

View post on Instagram
 


3. Вярвай в себе си и работи непрекъснато над самочувствието си

“Никога не съм криел факта, че единствената ми цел е да бъда най-добрият” - казва Роналдо. Футболистът винаги показва, че има самочувствие, както на терена, така и извън него.

Повечето от нас обаче непрекъснато се съмняват в собствените си сили и талант. Работим върху дадена цел няколко дни и когато не видим резултати, губим мотивация. Да имаш талант е чудесно, но за да го развиеш се изисква здрава работа.

View post on Instagram
 


4. Не спирай да учиш и се адаптирай към промените

Анализаторите на играта на Роналдо споделят, че с годините той е променил изключително много начинът, по който играе и че именно това му е помогнало да се задържи толкова дълго на терена. Урокът тук безспорно е: “никога не спирай да учиш”. Дори да си експерт в дадена област, е необходимо да се адаптираш към променящата се среда.

5. Живей с позитивна нагласа в живота си, не се впечатлявай от критиките на хейтърите

Роналдо често е описван като арогантен от медиите, а голяма част от неговите недоброжелатели твърдят, че той няма естествен талант, за да бъде футболист. За разлика от повечето от нас обаче, той не позволява на нищо да го притесни.

“Не ми пречи хората да говорят лоши неща за мен, това ме мотивира” - казва Кристиано.

Футболистът се фокусира върху това, което иска да постигне и никога не спира, независимо от мнението на околните.

View post on Instagram
 


6. Излез от зоната си на комфорт и влез в зоната си на растеж

Кристиано Роналдо е роден на португалския остров Мадейра в град Фуншал и много малък заминава за Лисабон, където се записва във футболна академия за младежи. Бъдещата звезда признава, че по това време му е било много мъчно за родния му град, но въпреки това успял да се фокусира върху играта.

Когато е едва на 14 г. той се споразумява със своята майка да спре по-нататъшното си обучение и да се фокусира единствено върху футбола, защото искрено вярвал в способността си да бъде професионален играч.

Комфортът, често е една от основните пречки за успеха на всеки от нас. Истината е, че не бихме могли да постигнем нищо ново и различно, ако стоим в зоната си на комфорт. Винаги е необходимо да пожертваме нещо, за да посгитнем ново ниво на развитието си.

7. Грижи се за тялото си и бъди във форма

Един от най-важните уроци в живота, който можем да научим от Роналдо безспорно е да поддържаме възможно най-добрата си физическа форма.

Той е един от най-тренираните атлети в света и е вдъхновение за милиони хора по света. Роналдо спазва стриктна диета и не пие алкохол.

В рамките на дългата си кариера той не спира да си поставя нови цели и да подобрява състоянието на тялото си, което пък успява да го спаси от доста контзции на терена.

View post on Instagram
 


8. Бъди лидер и се фокусирай върху успеха на твоя отбор

Роналдо има множество лидерски качества като отлична работа под напрежение, поддържа съотборниците си и хъс да бъде най-добрият.

Неговото желание винаги е да спечели мача и през кариерата си е вкарал изключително много голове, но също така е астистирал и при множество попадения в противниковата врата.

Лидерството е изключително важно качество, което един човек би могъл да притежава. Не е необходимо да бъдете най-добрия играч в отбора, достатъчно е да мислите за целите на тима, за да върви работата напред.



9. Намери си ментор и се учети от него

Когато Роналдо се присъедини към Манчестър Юнайтед той беше едва на 18 години. Талантът му беше безспорен, но имаше нужда от ментор, който да го изведе напред. В тази изключително важна роля влиза сър Алекс Фъргюсън.

“Той беше моя баща в спорта и един от най-важните фактори в моята кариера” - казва Роналдо.
Всеки от нас се нуждае от подобен човек в живота си, независимо от възрастта си. Нужно ни е да видим двете страни на монетата, да почерпим от чуждия опит, за да изградим собствената си визия за живота и кариерата си. Другото изключително важно нещо е да бъдем винаги отворени за обратна връзка и критика, за да можем да се подобряваме непрекъснато.

View post on Instagram
 

10. Прекарвай време със семейството си

Роналдо е известен като човек, който обожава семейството си. Въпреки натоварения си график, той винаги се стреми да прекарва пълноценно времето си със своето семейство и обожава да играе с децата си. Той често казва, че един от основните фактори за неговия успех е именно майка му, чиято подкрепа се оказва основополагаща за кариерата му.

*Ако сте от запалените фенове на Роналдо и смятате, че сме пропуснали нещо, ще се радваме да го споделите с нас в коментарите!