Здравето не е красив подарък, на който просто следва да се наслаждаваме. То е нещо, за което трябва да се грижим непрекъснато, за да се радваме на щастливи и осмислени дни. Всяка година срещу него се изправя един добре познат противник, който леко изменя маските си – грипът. Само по себе си това заболяване не звучи страшно за младите и активни хора. Пропускаме ли обаче нещо?

Да, често забравяме, че същите тези млади трудоспособни хора са в контакт със свои близки, възрастни, от семейството или близкия кръг. В контакт са с деца и бременни. С роднини, които имат хронични заболявания – все хора, попадащи в рисковите групи, които често имат сериозни усложнения след преболедуваме с грип. Последствията за тях понякога имат и фатален завършек.

Животът ни и бездруго е достатъчно динамичен и често – изпълнен със стресиращи моменти. Грижейки се за здравето си, можем да се радваме на спокойствие поне по този параграф. Има много причини защо да се ваксинирате срещу грип, но в тази статия искаме да споделим само основните три.

1. Това е единствената доказана превенция срещу грип.

Хапването на заредени с витамини и минерали плодове и зеленчуци е добра идея. Хубаво е и да избягваме и обществени места със струпване на хора, особено в грипния сезон. Тези мерки обаче не са достатъчни, за да се защитим от грип.

Противогрипните ваксини си остават единствената ефективна превенция срещу грипните състояния
. Всяка година Световната здравна организация проучва щамовете, които най-вероятно ще доминират в следващите месеци, и актуализира състава на имунизациите, за да бъдат те максимално ефективни.

Проучвания доказват, че противогрипните ваксини намаляват смъртните случаи, необходимостта от интензивни грижи в лечебни заведения и хоспитализациите на пациенти в болниците.
Може да обобщим, че дори да се разболеете от грип след поставена ваксина, рискът от усложнения е много по-малък, а боледуването протича сравнително леко.
Кой не иска да си осигури спокойствие? Освен да предпазим себе си, ваксинирайки се, се грижим за другите. Така преминаваме към втората причина.


2. Осигуряваме пасивна защита за тези, които обичаме.

В почти всяко семейство в България има поне един човек от рисковите групи:

- бременни жени;
- хора с хронично заболяване;
- роднина над 65 г.

Споделяйки дом или време с тях, бихме могли несъзнателно да ги подложим на риск.
Грипът е опасен и за новородените, които са все още твърде малки за ваксина и чийто организъм е крехък. При ваксинирани родители и роднини бебетата са по-защитени, защото близките им осигуряват пасивна защита от грип. Същото се отнася и за семейства, в които има хронично болни или възрастни хора.


3. Все по-достъпни са, подходящи и за малки деца и възрастни.

Голяма част от родителите не ваксинират децата си, защото смятат, че няма подходящи противогрипни ваксини за тях. Всъщност такива вече са разработени и може да се прилагат на деца над 6 месеца. Задължителен преглед от личния лекар преди имунизацията е задължителен, разбира се.

Някои от пенсионерите не се ваксинират, защото не могат да си позволят да платят за това. За щастие, през 2019 г. за първи път в България бяха разпределени безплатни ваксини за хората над 65 г. във връзка с Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактика на сезонния грип. През 2020 г. възрастните хора, които са сред уязвимите групи, отново ще имат възможност да се погрижат за здравето си, поставяйки ваксина.
Добре е да припомним, че хората със сърдечно-съдови заболявания са три пъти по-застрашени от инфаркт на миокарда след боледуване от грип. Тази заплаха остава 60 дни след първите симптоми на вируса. Ясно е колко голяма нужда имат от защита по време на грипния сезон.

Доста хора твърдят, че грипът не е толкова опасен. Това твърдение може да е вярно, ако продължим изречението с думите: „…когато си защитен“.
Пожелаваме ви спокойна зима и дни, изпълнени с радост и здраве.

Съдържание от Sanofi

(платено съобщение)