Автор
Woman.bg

5 чести здравословни проблеми, които ни мъчат в жегите

Ниско кръвно

Млада, стройна, жена... Прекрасна комбинация, която за съжаление често върви в комплект заедно с един проблем – ниското кръвно. И докато рисковете на хипертонията се обсъждат редовно, налягането 90/60 и надолу някак изглежда безинтересно. За тези обаче, които залитат по плажа или по нажежените градски улици, нямат капчица сили и рискуват да припаднат, това състояние никак не е безобидно. При ниско кръвно налягане намалява кръвотокът и захранването на клетките с кислород и хранителни вещества. Ниското кръвно може да е следствие на периоди на растеж в пубертета, на бременност, кръвозагуба, сърдечни или ендокринни смущения. Но може да се дължи също и на преумора, стрес или на небалансирано хранене.

Какво ще ви помогне да се почувствате по-добре?

1. Съществуват различни медикаменти, които се препоръчват за лечение на този тип нарушения. Предимството на хомеопатичните средства обаче е в тяхната много добра поносимост и ефективност. Доказана в практиката комбинация Шуслерови соли помага за регулиране на ниското кръвно и за повече енергия, тонус и добро настроение. Нуждаете се от солите №3, №5 и №8 – по 5 таблетки от всяка дневно за период от 1-2 месеца.

2. За да имате повече сили през деня, е важно да се храните балансирано хранене с повече пресни плодове и зеленчуци и по-малко въглехидрати, захар, кафе и алкохол. Избягвайте захарта, кофеина и алкохола. Консумацията на сладки храни за момент ще ви накара да се почувствате по-добре заради резкия скок на кръвната захар. Но скоро ще последва също толкова рязък срив. А кофеинът и алкохолът, които смятаме, че ни действат енергизиращо, могат да провокират усещане за напрегнатост и тревожност, а също и безсъние.

3. Вместо големи дози кафе, които вредят на здравето, при рязко падане на кръвното си направете фреш или зелен чай. И вземете още 5 таблетки Шуслерова сол №5, известна като „Шуслеровото кафе”, която ще ви върне енергията и ще ви зареди с добро настроение, тъй като балансира нервната система.

4. Пийте много течности - минимум 2 литра вода дневно, което ще повиши обема на кръвта.

5. Спортът или дори разходките на открито комбинирайте с повече сън – поне 9 часа всяка нощ. Така ще постигнете двоен ефект – ще регулирате и кръвообращението, и стреса.

Безсъние

Дали поради нервно напрежение и преумора, ако още не сте излезли в дългоочакваната отпуска, или поради жегите, в които сякаш нищо не успява да ви разхлади, летните нощи могат да се окажат изпитание за мнозина.

Какво ще ви помогне за спокоен сън?

1. Контролирайте баланса сън – бодърстване, за да има равновесие в организма. Важно е да сте достатъчно физически активни през деня и да си лягате по едно и също време. Най-добре ще ви подействат упражненията в ранните сутрешни часове или следобед.

2. Храната е от голямо значение за добрия сън – тя трябва да съдържа достатъчно витамини и минерали. Много често безсънието е свързано с дефицит на калций, калий и магнезий. Избягвайте обилните вечери с мазна, тежка храна. Това стимулира дейността на стомаха и червата и нарушава производството на мелатонин, който се грижи за спокойния сън. Заложете на леко меню и не вечеряйте твърде късно.

3. Ако обаче се храните редовно и балансирано и все пак заспивате трудно и спите неспокойно или дълго будувате в летните нощи, опитайте с хомеопатия. Комбинация Шуслерови соли действа релаксиращо и успокоява нервната система: сол №7, сол №2 и сол №11. Можете да разтворите по 3 таблетки от всички соли във вода като гореща напитка и да ги изпиете бавно, на малки глътки, един час преди лягане. Оставете част от този „коктейл за сън” на нощното си шкафче и при събуждане през нощта я допийте - улеснява повторното заспиване.

4. Избягвайте приема на алкохол, напитки с кофеин и цигари поне 4 часа преди лягане.

5. Не си лягайте с книга, таблет, телефон в ръцете или с поглед, вперен в телевизионния екран. И в никакъв случай не продължавайте работния си ден с лаптопа в леглото до късна вечер!

Храносмилателни проблеми

Какво ще ви помогне?

Ако искате да сте здрави, трябва да се грижите за здравето на храносмилателната си система, защото тук се намират около 70% от клетките на имунната система. Балансът на чревната микрофлора е ключов за защитата на организма от бактерии, паразити и гъбички. Затова при храносмилателни смущения е много важно какъв лечебен метод ще предпочетете. Ако заложите на агресивните химически медикаменти, рискувате да го нарушите и да задълбочите проблемите си. Вместо това можете да опитате щадящо и напълно безопасно лечение с хомеопатия.

1. Добре познатият на всички „летен грип” (и главен виновник за провала на летните почивки на мнозина), протича със силна болка в корема, съчетана с диария, понякога и с повръщане, главоболие, отпадналост и висока температура. Шуслеровите соли са чудесен начин да се повлияе при подобни нарушения. Нужни са ви сол №3 железен фосфат – за стопиране на инфекцията, №4 калиев хлорид –основна сол за здравето на лигавиците, №5 калиев фосфат – ускорява възстановяването на организма и действа антисептично, помага при висока температура (заедно с №3), и №8 натриев хлорид – регулира хидратацията. Смучете по 1 таблетка от всяка сол през 15 минути в острия стадий. Не забравяйте също, че трябва да спазвате стриктен диетичен режим на хранене!

2. Дисбаланс на чревната микрофлора може да доведе до разстройство или запек, често придружени с болка и подуване. Затова при подобни оплаквания се нуждаете и от пробиотици. Но освен да приема им под формата на капсули, консумирайте редовно и качествено (истинско) кисело мляко.

3. Ако постоянно страдате от подуване на корема и болки в червата, е възможно да имате хранителна непоносимост към даден продукт. За подобен проблем мислете и ако постоянно се оплаквате от хрема или болки в ставите, подуване, оточност, напълняване в областта на корема и талията. Най-често хранителната непоносимост е към млечни продукти или към глутен. Можете да спрете за няколко седмици тези храни и да проверите как ще се чувствате и дали ще има подобрение.

4. Не пийте вода по време на хранене, тъй като отново ще се оплаквате от подуване на корема.

5. Яжте бавно и дъвчете дълго всяка хапка. Първата част на храномилателния процес се случва всъщност в устата, където се разпадат въглехидратите. Ако преглъщате набързо, те достигат неразградени до червата, където започват ферментация, свръхпроизводство на киселини и токсични вещества. Така се стига до неприятните газове, тежест в стомаха и подуване.

Следва продължение

снимки: blog.young-germany.de,www.youthhealthmag.com, www.natural-health-journals.com

Последно от woman.bg