Автор
Ева Григорова

5 причини да посетите Корфу с децата си това лято!

Красивият остров Корфу е една от най-запомнящите се гръцки дестинации, които можете да изберете за тазгодишната си лятна почивка с деца.

Спиращата дъха природа и кристално чистите плажове са достатъчни, за да ви споделим това твърдение, но истината е, че Корфу може да предложи и множество други незабравими преживявания.

Наричат го изумрудения остров, защото това наистина е най-зеления остров в Гърция.

View post on Instagram
 

Ето ги и нашите 10 причини да посетите Корфу с децата си това лято:

1. Красивите плажове

Безкрайните плажове на острова са с кристално чиста и спокойна вода, заобиколени от невероятна растителност. На Йонийските острови ветровете рядко се развихрят, което ги превръща в чудесен избор за почивка с деца.
Палеокастрица е най-популярната туристическа дестинация, но можете да изберете и от други фемили френдли опции като Агиос Гордис, Исос, Пелекас и Глифада.

View post on Instagram
 

Бонус съвет: Най-подходящите за деца плажове са разположени по западното крайбрежие на острова. Там пясъкът е фин, а морето е плитко.

2. Очарователната столица

Град Корфу е столицата на изумрудения остров, а старата част на града е вписана от от ЮНЕСКО в списък на световното културно наследство. Чарът му се дължи на се дължи на различните стилове и тенденции, запазени в елементите на местната архитектура. Най-осезаемо е венецианското влияние в града, а малките и тесни улички създават усещането, че наистина се намирате в някое китно италианско градче.

Децата със сигурност ще харесат облика на град Корфу, който ще остави незабравим спомен у тях.

View post on Instagram
 

3. Дворецът Ахилион

Всички знаем въодушевлението в детските очи, което предизвиква думата “дворец”, а този е истински, при това с невероятна гледка към морето. Ахилион е служил за лятна резиденция на Елизабет фон Вилтелсбах – Сиси, а в последствие става собственост на немския кайзер Вилхелм, като и двамата остават своя отпечатък, както в сградата, така и в градините. Построен е през 1890 г., в рамките на само две години по проект на италианския архитект Рафаел Карито и носи името на гръцкия митологичен герой от Троянската война – Ахил.

4. Вкусни местни специалитети

Традиционната храна на остров Корфу е вюжън от различни влияния, точно както архитектурата на столицата. Въпреки че най-силно се усещат гръцките и виенските нотки, можете да опитате и подправки от Изтока, готварски методи от Франция, както и наследство от британската окупация по тези земи.

Венецианското софрито е едно от най-популярните местни специалитети и представлява тънки ленти пържено говеждо месо с бял сос, чесън, магданоз, бял пипер, бяло вино, сол и оцет. Друго много популярно ястие е пастицадата – телешко с макарони и доматен сос с много чесън, лук, карамфил и дафинов лист. Има вариации на пастицада с морски дарове – омари, калмари. Традиционни специалитети на Корфу са и бордето – филе от риба треска в червен лют сос и пресен лимонов сок и риба треска бианко с картофи, бял сос, чесън, магданоз, лимонов сок и зрънца черен пипер.

View post on Instagram
 

5. Интерактивни преживявания

В историческия музей Casa Parlante пред вас оживява животът, такъв какъвто е бил през 19-ти век. Чрез анимирани фигури, нови технологии, звуци и аромати, децата могат нагледно да видят как са живеели хората в миналото.

Във фермата Mavroudis Olive пък цялото семейство може да научи любопитна информация за производството на зехтин. В музея можете да видите демонстрация на това как се екстрахирал зехтин в миналото, както и как това се постига в днешни дни. Можете дори да опитате вкуса на тукашния зехтин, който е носител на множество награди.


Бонус съвети:

- Морето не е с достатъчно добра температура от май до юли, за това най-добре посетете Корфу в периода от август до октомври.

- Не изпускайте децата си от поглед, особено през август, когато понякога се появява “meltemia” - местен летен вятър, който може да направи морето бурно.

- Можете да стигнете до Корфу с кола, като вземете ферибот от Игуменица или да пристигнете на острова със самолет.