Не много звезди могат да се похвалят с качества като скромност, искреност, човечност, състрадание или емпатия. Но актьорът Киану Рийвс е ярък пример за това, че славата не винаги може да се окаже пречка да съхраниш дълбоко в себе си най-красивите човешки добродетели.

Със сигурност сте чували за многото добри дела на Киану, например как актьорът, напълно лишен от звездната болест, помага на минувачите да пресекат улицата, позира с фенове с удоволствие и неуморно дава автографи.



През 2019 г. Рийвс пътува в самолет, когато изведнъж капитанът обявява аварийно кацане. Тогава полетът от Сан Франциско не стига до крайната си дестинация - Лос Анджелис, а е принуден да кацне в малкия провинциален град Бейкърсфийлд. Пътниците в самолета са толкова уплашени и объркани , че повечето от тях застават близо до самолета и не знаят накъде да тръгнат. Тогава актьорът поема нещата в свои ръце: той бързо решава проблема и намира автобус за хората, който откарва всички безопасно до Лос Анджелис. Междувременно Киану се изявява като истински лидер, грижещ се за доброто настроение на пътниците. Разказва им интересни истории за града, в който са кацнали аварийно, както и други забавни моменти от лични преживелици.



Друг случай. Снимачният екип решава да отпразнува края на снимачния процес на филма "Дъщеря на Бога" с парти в нощен клуб. Охраната обаче не разпознава звездата и той не счита за необходимо да се представи. Киану, както всички останали посетители на клуба, спокойно застават на опашката с всички останали посетители.

Следваща история, която се случва на снимачната площадка на „Матрицата“, пък доказва щедростта на Рийвс. След като първата част на сензационния фантастичен филм получава огромни хонорари, актьорът отказва следващите си хонорари, вярвайки, че каскадьорите и майсторите на специалните ефекти заслужават по-висока заплата от тази, която им е била определена. Затова отспъва на тях своята. Освен това Киану, като истински фен на мотоциклетите, подарява на всеки каскадьор, рискувал живота си на снимачната площадка, чисто нов Harley.



Галантният и винаги учтив Киану Рийвс предпочита да пътува... с метрото. Един ден, в мотрисата, в която е и Киану, удобно настанен на седалка, влиза жена. Актьорът веднага отстъпил мястото си на нея, заставайки прав. Един от пътниците, станали свидетели на случката, заснел разигралата се пред очите му сцена с телефона си.

През далечната 1997 г. вече популярният Киану вижда бездомник, седнал отстрани на пътя по време на своя разходка. Актьорът, въпреки звездния си статут, сяда до мъжа, за да си поговори с него, а след това го черпи със закуска. Още в онези дни холивудският актьор е бил известен като човек, с когото лесно се общува, напълно различен от другите световни знаменитости. Именно заради това Рийвс печели славата на актьор, когото е просто невъзможно да не обичаш.

Четете още: Огромното сърце на Киану Рийвс: Вижте за каква кауза дари милиони актьорът