Автор
Цвета Герчева

5 тайни за евтино пътуване из Тоскана, които никой гид няма да сподели

Казват, че пътуването променя хората. Аз пък смятам, че пътешествията не просто ни променят, те ни правят по-добри като личности по-щастливи, по-пълноценни и по-лесно прощаващи. Затова и днес искам да ви разкажа за една моя любима дестинация, в която съм истински влюбена Тоскана. Много хора смятат, че едно пътуване дотам струва цяло състояние, а често съм чувала и доводи от рода на – "Да, билетите са евтини, но нощувките и транспортът струват цяло състояние".

Днес пиша този материал със самочувствието на почти професионален турист в Тоскана, за да ви мотивирам да се осмелите да мечтаете за Флоренция, Пиза, Лука и Болоня. Защото пътешествието дотам струва горе-долу колкото и почивката на нашето море, но емоцията, която може да ви подари Италия, е нещо, което трябва да изживеете поне веднъж. Тя променя. И не просто заради сутрините, в които можете да се разхождате в Уфици и да наблюдавате как тихо тече Арно през Флоренция и Пиза, не и заради аромата на кроасани и капучино, даже не и заради малките винарни из старинните улици на Лука.

Тоскана те пленява заради лекотата си, която те застига веднага щом седнеш да обядваш на пазара в Болоня. Пиза пък те кара да се замислиш дали наклонените кули не са единствените сгради, които стоят правилно в този свят, а всички останали са непоправимо изкривени от начина ни на мислене в прави форми и пропорции. Ето моите 5 тайни за изгодно пътешествие в пленителния регион.

Билет на изгодна цена

За да усетиш истинското значение на израза dolce far niente*, тази пролет трябва да направиш само едно – отвори сайта на Wizz Air и виж какви билети има до Болоня. И един съвет от мен – ако не си част от Wizz Discount Club, сега е времето да си заявиш кредитна карта DSK-Wizz Air – тя ти осигурява напълно безплатно членство в клуба (иначе струва 100 лв. на година) и супер добри отстъпки от цената на всеки билет. А най-хубавото е, че колкото повече пазаруваш с тази карта, толкова повече можеш да пътуваш, защото за всеки похарчен лев трупаш точки, които после можеш да размениш за билет или услуга от сайта на Wizz Air. С две думи – най-после продукт, който е създаден за пътешественици като мен, които обичат да се възползват от привилегии и изгодни предложения по време на своите приключения. Още нямаш DSK-Wizz Air карта? Заяви си една онлайн още сега от Т У К – става само за няколко минути.



И така – приемам, чe сте си взели билет повече от изгодно – в момента все още се намират за около 20-30 лв. в посока с членство в Wizz Discount Club. Кацате на летището в Болоня и в главата ви се въртят десетки въпроси. Продължавам с още няколко съвета, в които вярвам – всички те са изпробвани по време на пътешествията ми в региона. (Казах ли ви колко обичам Тоскана? Да? Следвайте съветите и ще се влюбите и вие!)

Влакът, мой приятел

В България рядко пътувам с влак, вероятно заради тежките спомени от детските лагери и пътуването от София до Бургас за има-няма 16 часа. В Италия обаче съм страшен фен на държавните железници. И за това си има конкретни причини. Ако говорим специално за Тоскана ще ви кажа само едно – качете се на влака. Цените на билетите не са никак високи, като можете да видите разписанието на всяка дестинация по часове на сайта www.trenitalia.it. Ако все пак държите на автомобил под наем, не пропускайте две важни неща – да шофирате заедно с италианците по тесните улички (препоръчвам го само на хора със здрави нерви и пълна застраховка на колата) и да търсите как и къде да спрете в малките красиви градчета, които искате да разгледате. (Паркинг услугите тук често са доста скъпи, имайте го предвид при избор на превозно средство.)

Влакът, от друга страна, ви дава няколко много важни предимства. На първо място – избягвате задръстванията. На второ – гарите почти винаги се намират до самото сърце на старинния град. Това означава, че спокойно можете да слезете от влака и след 5 минутки пеша вече да сте в центъра на красива Флоренция или Пиза. Опитайте се да стигнете с кола до дуомото на Флоренция, после намерете къде да паркирате и ми пишете, за да кажете дали не съжалявате, че не сте взели влака. Е, аз съм опитвала и по двата начина, и, вярвайте ми – влакът е вашето транспортно средство. От Болоня до Флоренция има билети и по 10 евро, стига да погледнете в колко тръгват влаковете и кой на каква цена е.

Планирайте и бъдете строги със себе си

Когато пътуваш с любим човек или с приятели, има една малка опасност да се влюбиш в някое място и набързо да прекроиш плановете си. Един съвет от мен – бъдете строги към себе си. Ако искате да посетите и Пиза, и Флоренция, и Лука, например, направете си график и следвайте дестинациите. От опит знам – реша ли да видя едно място "Следващия път, когато дойдем", значи все едно да не го видя никога. Не си позволявам такива неща и вярвам, че това е правилната формула за истинско и пълноценно пътешествие.

Напитка и похапване

Съвсем нетрадиционно за България, в Италия след 5-6 часа следобед на много места можете да се насладите на напитка и безплатен бюфет с най-различни малки неща за похапване. Може да ви прозвучи зле, но аз много обичам тези заведения, защото едновременно мога да хапна нещо леко (без да плащам за вечеря) и да се отпусна с леко питие в приятна компания. Това е един малък трик, на който съм научила всичките си приятели и виждам, че той се радва на голям успех.

Резервирайте нощувката малко преди да тръгнете

Когато говорим за туризъм в Италия, ви препоръчвам да следвате две основни тактики. Да си резервирате нощувки половин година по-рано или просто да изчакате последния момент, за да намерите хотели с 20-30% намаление. Аз винаги предпочитам втория вариант, особено когато не пътувам в пика на сезона през юли и август. Ако планирате разходка до Тоскана през пролетта, можете да сте спокойни – в региона има стотици хотели и спокойно можете да резервирате стая един-два дни, преди да пристигнете. Последният път аз платих за нощувки с 40% намаление, а спестените пари вложих в порция солиден флорентинер (не пропускайте да опитате легендарните стекове във Флоренция).

И ако се питате дали да не организирате едно пътешествие до Тоскана тази пролет, знаете какво ще ви посъветвам – тръгвайте веднага! Извадете си една карта DSK-Wizz Air, с която можете да пътувате и да пазарувате изгодно, и не забравяйте, че инвестицията в приключения е инвестиция в щастие. Кога започва вашето?

*Житейска философия за щастие, популярна сред италианците. В превод изразът би звучал като „приятна релаксация в безгрижие“, „сладко и приятно безделие“.

(в материала има продуктово позициониране)