Автор
Весела Георгиева

5 типа съседи, които ни изкарват от нерви, и как да се справим с тях

Нали сте чували приказката, че когато купуваш ново жилище, си "купуваш" и съседите. Затова преди да се нанесете или да сложите подписа си под договора за покупко-продажба, проучете кой живее под, над и до вас.

Има съседи, които постоянно готвят и мирише ужасно

Пържени кюфтета, кисело зеле… чудесни български ястия, но не и когато съседите ви ги готвят през вечер на отворена балконска врата и/или външна – за да излезе по-бързо миризмата. И то - в полунощ, когато си си легнал, отворил си прозореца и се опитваш да заспиш. Може би миризмата от техния апартамент ще излезе, но ще влезе вашия... Как да се справите? Опитайте се да поговорите деликатно с тях или ако имате възможност, подарете им по-качествен абсорбатор.



Топки, играчки и тропот по пода


Децата са чудесни, но не и когато живеят над теб. Аз лично нямам проблем с това, но съм имала съседи, които през пет минути звънят на входната врата. А съседът на една приятелка дори я беше заплашил с пушка. Ако съседът ви има подобни проблеми, аз лично бих сменила жилището. Защото иначе проблемите няма как да бъдат решени и е твърде възможно да се стигне до саморазправа.



Постоянни купони със силна музика и говорене

Никой не иска да се превръща в мрънкащ чичко или лелка, но все пак всеки мечтае за почивка и спокойствие - особено, ако си е у дома. А когато музиката не спира, чува се кикот и силен шум след 23,00 часа - си е доста дразнещо. Най-доброто решение е да се оплачете в районното - ще дойдат, ще предупредят съседа ви и ако не престане, ще му напишат акт. Глобата не е за подценяване, така че със сигурност ще има ефект.

Маниакът, който храни и събира всички бездомни животни

Факт, аз също обичам животните. Но когато обичаш животните, трябва да им осигуриш дом, храна и съответните грижи - обезпаразитяване, кастриране, всичко. Иначе ти просто създаваш главоболия на съседите, правейки се на добрия самарянин. Хвърляш малко храна пред блока или до входа, но се прибираш у дома и затваряш входната врата. Празните опаковки, в които е имало вода или храна, се търкалят навсякъде и са грозна гледка. възможно е някое от животните да стане агресивно... Как да се справите? Обърнете се към съответните общински служби.



Клюкарите, от които не можеш нито да влезеш, нито да излезеш спокойно

Знам, много е дразнещо, но ги има навсякъде. Обикновено са възрастни хора или такива, които живеят сами. И поради липса на личен живот, те просто надничат в чуждия. Как да се справите? Бъдете мили. Минете и пийте по едно кафе с тях, подарете им цвете, нова книга или комплект за градинарство. Така ще си имат занимание и няма да гледат през шпионката, когато се прибирате след служебното парти с някой колега.