Автор
Цвета Герчева

5 топ италиански плажа на 1 час полет от София

В баланса се крие една от тайните на природното съвършенство - след студената зима винаги идва топло лято. В равновесието между работата и удоволствията е закодирана и една от тайните на личното щастие. Понякога това се оказва не толкова трудно, колкото сме си го представяли. И как да е иначе, като само на малко повече от час полет със самолет от София, в приказна Италия, има толкова спиращи дъха места... Затова тази пролет ние решихме да ви представим 5 плажа, които ще ви накарат да мечтаете за лято. И така, ето нашия топ 5 на италианските плажове на около час път със самолет от София.

Неапол и красивите Иския и Прочида

Wizz Air пусна полет между София и Неапол, и да отидеш на плаж в приказния неаполитански залив вече изобщо не е трудно. Това е и един от най-кратките полети до Ботуша - малко повече от час. Щом кацнете и вдъхнете неаполитанския въздух, имам една идея за вас. Вземете автобус на градския транспорт - спират отдясно на летището, след като излезете между паркингите за rent-a-car (няма нужда да ползвате летищния шатъл, защото цената му е почти четворна на тази на градския автобус). Стигнете ли до центъра на града - съвсем близо е до летището, на около 20 минути с автобуса, идете до стария порт. Няма как да го познаете по табелите, защото такива няма, но най-лесно ще се ориентирате, ако питате местните. Намира се на около 15 минути пеша от новото туристическо пристанище, което е пред замъка "Нуово". Разликата е само една - цената на билета за ферибота до Иския, ако си го купите от стария порт, е почти наполовина, така че ви го препоръчвам.


Именно от стария порт тръгват много фериботи, които ходят до островите Иския и Прочида - едни от най-малко познатите, но истински магични места за плаж на около час полет от София. Ако се питате аз лично как ги открих, ще ви издам тайната. Просто попитах един любим ресторантьор от Неапол къде той обича да ходи на плаж, докато му разказвах приключенията си от Капри. "Капри? Ама ти май не познаваш залива. Остави Капри за богаташите, те не знаят как да се радват на живота - ти иди до Иския и Прочида и мини да ми кажеш харесва ли ти".

Е, сега е моментът да си призная, влюбена съм в двата острова. Дори да е леко студено, Иския има магичен плаж с топли минерални извори. Казва се Sorgeto и независимо в коя част на годината отидете, водата там е супер. Какво означава това ли? Ами минералните води на Sorgeto извират в скалите на самия бряг на морето и се смесват с морската вода. Затова и даже през зимата можете да се потопите във водата и да се полюбувате на неаполитанския залив - толкова магичен и любим.



Освен това Иския е известна с термалните си курорти, така че ако имате път към Неапол в студените дни, минете през Terme d’Ischia за един СПА ден и няма да съжалявате.

Рим не е само Колизеума

Рим не е само Колизеума и ватиканските музеи. Вечният град предлага много повече от историческа обиколка на стария форум и няколко порции джелато с гледка към стълбите на площад "Испания". И понеже вярвам в максимата, че когато си в Рим, трябва да правиш като римляните, повдигам за вас "туристическата завеса" по въпроса как си прекарват времето местните. Ами много просто - след работа през лятото обикновено палят колите и отиват да изпратят залеза на брега на морето. Баровете често са пълни, а в ресторантите с прясна риба почти няма места. Но независимо от сезона, ако искате да направите един бърз плаж, докато сте в Рим, вземете метрото до Остия. Цената на билета е като за нормално градско пътуване, не е по-скъп и от центъра се стига за 25 минути. Плажовете не са като тези на Сардиния, но пък наистина са много, а цената на чадър и шезлонг е около 7-8 евро - почти като у нас.



Остия е любимото място за разточителни обеди на Федерико Фелини, а ако сте истински фенове на морето, вземете си стая в хотел някъде край брега и пътувайте с метрото до Рим. Така хем ще сте на плаж, хем ще видите впечатляващия Рим.

Давам и един жокер, ако кацате във Фиумичино (полетите на Wizz Air обикновено са до това летище). Препоръчвам ви една вечеря на брега на Фиумичино - има страхотни рибни ресторанти, в които можете да хапнете "миста" - рибен деликатес, който определено си заслужава.



Ако пък искате наистина италианска екзотика край Рим, не пропускайте един ден да се разходите до остров Понца. На две крачки от Вечния град е, а има толкова страхотни плажове, че имате чувството, че сте в Сицилия. Архитектура от времето на Бурбоните и магични заливи с изумрудено зелена вода - Понца е моето любимо място за плаж край Рим.

Бари - мистичната Пулия от времената на Доменико Модуньо

За крайбрежието на Пулия казват, че е новата топ лятна дестинация за европейския турист. И истината е, че за хората, обиколили испанското и френското крайбрежие и посетили топ дестинациите на Ботуша, Пулия се оказва непозната, необятна и истински нова дестинация, която през последните години феновете на естествената природна красота определено оцениха.

И ако по времето на легендарния Доменико Модуньо Пулия е една от наистина най-бедните части на Италия, то днес е регион, който може да изненада всичките ви сетива. Минете през родния град на певеца и останете за едно питие с гледка към заливчето на Полиняно а Маре.


Пулия има от всичко по много, но аз лично препоръчвам дивите плажове в южната ѝ част. Вземете полета на Wizz Air до Бари, после наемете кола (цената на това удоволствие е около 16 евро на ден, а ако платите със своята DSK-Wizz Air кредитна карта ще натрупате допълнителни точки, които после можете да размените срещу билет в сайта на Wizz Air) и изследвайте непознатата Пулия. Няма да съжалявате, а и ще се влюбите в поне 5 плажа, гарантирам ви.



Катания и Таормина

Да идеш на плаж в Сицилия звучи леко екзотично, но в действителност не е така. Ако веднъж я обикнеш, Сицилия остава завинаги в сърцето ти и те "зове" да се върнеш пак и пак. Е, аз съм от онези "корабокрушенци", които веднъж намерили пристан на бреговете на Таормина и Чефалу, остават завинаги верни на сицилианската си любов към морето, хората, пазарите с риба и сладкишите с шам фъстък и диви ягоди. И ако допреди няколко години, за да стигнеш до Сицилия трябваше да смениш поне два полета, то сега плажът на Таормина е на малко повече от час полет от София, защото Wizz Air пуснаха полет до Катания.


Аз съм си извадила DSK-Wizz Air кредитна карта и с нея имам безплатно членство в Wizz discount club, което означава, че купувам билети с намаление за мен и още 5 човека. Това е страхотен шанс и за хората със семейства, на които често им се налага да плащат не един, а четири билета например.

Членството по принцип струва 100 лв. на година, но с DSK-Wizz Air кредитна карта, предназначена за запалени пътешественици, то е напълно безплатно. Когато пазарувам с тази карта, трупам точки, които после мога да разменя срещу услуги или самолетен билет от сайта на Wizz Air. С две думи, намерила съм моя начин да пътувам изгодно и не пропускам възможност да избягам от София за някой бърз уикенд на плажа в Италия. Ако искате и вие да пазарувате и пътувате изгодно, можете да подадете заявление за DSK-Wizz Air кредитна карта онлайн още сега само с един клик Т У К или в най-близкия клон на Банка ДСК.

Но да се върнем на темата за плажовете, които са на час със самолет от офиса. Сред наистина любимите ми е този на Таормина. Намира се на около 30 минути с кола от летището на Катания, а ако не искате да взимате кола или такси, спокойно можете да се качите на влака от Катания до Таормина - билетът е около 4 евро. От гарата взимате градски автобус и стигате директно до плажа. Ако пък мечтаете за екзотика, и то в сицилиански формат - препоръчвам ви плажа на Чефалу. Градчето се намира точно на другия край на острова срещу Катания и не е близо, но пък има приказна атмосфера, уникални ресторанти и наистина топли плажове, които можете да посетите както през ранна пролет, така и през късна есен.



Бергамо или на море в Алпите

А какво ще кажете за плаж на брега на Комо или Маджоре? Езерата изобщо не са за пропускане, особено ако знаете точно къде да отидете. (Освен това, на брега на Комо, можете да мернете и Джордж Клуни по халат, което е причина да отскочите дотам.)


Ако хванете ранния полет на Wizz Air до Бергамо, кацате около 8 часа сутринта, така че имате наистина цял ден за плаж. До брега на Комо можете да стигнете с влака от Бергамо, а за Маджоре ви препоръчвам да вземете кола под наем. Но което и от двете езера да изберете, плажът там е истинско преживяване. Независимо дали сте на тучна поляна край брега или на пясъчна ивица, от една страна ще усещате средиземноморския въздух, а от друга - уханието на Алпите, чиито склонове завършват на бреговете на езерата. И така, все пак да споделя моите любими местенца. Обожавам да си прекарвам следобедите на тревата в Lido di Villa Geno в Комо, но ако трябва да съм честна - и пясъкът на клуб Lido di Bellagio хич не е лош. Ако имате няколко свободни часа, направете разходка и в парка Parco Mayer in Tremezzo - входът е свободен.

И вместо финал, един съвет от мен. Винаги когато се чудите дали да стегнете куфарите за плажа, спомнете си думите на Хемингуей, който казва, че всичко далеч от морето е провинция. Прав е бил, нали?

Затова - мечтайте! Тези приказни дестинации са по-достъпни от всякога с кредитната карта DSK-Wizz Air, създадена за истински пътешественици.



(в материала има продуктово позициониране)