Автор
Woman.bg

5 трика на известните за бляскaва и здрава кожа

Как звездите постигат перфектната кожа? Има ли формула за вечен блясък и каква е тя? И защо някои известни личности на 50 години изглеждат по същия начин, както когато са били на 30 без оперативна намеса? На тези и още въпроси пред Woman.bg отговорите дава д-р Илиана Георгиева - лекар по дерматология.

д-р Илиана Георгиева

Илиана Георгиева, лекар по дераматология, с опит в областта на клиничната и естетичната дерматология. Професионалните ѝ интереси засягат инжекционните процедури и лазерното подмладяване на кожата. В момента работи в естетична клиника Dr. Denkova Dermatology. Занимава се с диагностика и лечение на различни заболявания на кожата. Притежава официална диплома по дерматоскопия от Италия, както и сертификати за работа с енергийно базирани устройства, също от Италия, поставяне на дермални филъри и ботокс.

Илиана Георгиева е член на Български лекарски съюз и член на Европейска Асоциация по дерматология и венерология- EADV. Има участия в многобройни национални и световни конгреси и семинари в областта на кожните болести. Висшето си образование завършва в Медицински Университет- София. Специализира една година в кожна клиника на УМБАЛ “Александровска”, след което продължава своето професионално израстване в Клиника по дерматология и венерология към Военномедицинска академия-София. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт от Факултет Обществено Здраве- МУ-София.

____

‘‘Спането е моето оръжие. Старая се да спя поне 8 часа на нощ. Мисля, че това, което работи най-добре, е добрият сън, водата и правилният почистващ продукт‘‘, казва Дженифър Лопес. Как дори под безмилостните светлини на прожекторите кожата на звездите изглежда свежа и млада? Каква е тяхната тайна?

Добрите гени определено помагат. Въпреки че някои кожни състояния и заболявания са наследствени, то само около 30% от стареенето се определя от генетиката. Останалите 70% зависят изцяло от начина ни на живот. Когато става въпрос за свежа кожа, известните личности не се различават чак толкова много от нас. Много от стъпките, които следват в рутината си, са съвсем лесни и достъпни. Можем да се опитаме да последваме няколко прости стъпки в постигането на звезден блясък. Ето ги и тях:

1. Пазете се от слънцето

Кожа без бръчки и кафяв шоколадов тен са две несъвместими понятия. В резултат на интензивното излагане на УВ лъчи кожата става груба, появяват се пигментни петна, забавя се клетъчното обновяване. УВ лъчите разрушават колагеновите и еластичните нишки, които правят кожата ни здрава, плътна и млада. Повечето от известните личности не само не се пекат на слънце, а избягват стриктно горещите часовете на плажа и силното слънцегреене. Слънцезащитните кремове са задължителни не само през летния сезон, а целогодишно, нанасят се през няколко часа, а вече на пазара се предлагат и дрехи с УВ защита, които идват на помощ на феновете на водните спортове например. Сериозните щети от слънцето са видими в дългосрочен план, защото кожата ‘‘помни‘‘. Именно затова младите хора между 15- и 30-годишна възраст трябва да са най-внимателни, за да избегнат така нареченото ‘‘фотостареене‘‘ - едно нашумяло напоследък понятие, зад което се крият вредите на кожата от слънцето и преждевременното остаряване.



2. Намерете правилните продукти и не ги сменяйте

Когато един козметичен продукт работи, ние трябва да сме лоялни към него. Измивните средства трябва да са препоръчани от дерматолог и съобразени с индивидуалните показатели на кожата. Здравата кожа е хидратираната кожа, а хиалуроновата киселина играе ключова роля в правилното поддържането на тургура ѝ. Така че хидратиращият крем задължително трябва да се нанася два пъти днвено, 365 дни в годината, като това важи и за мъжете, и за жените. Голямото разнообразие от козметични продукти на пазара поражда голям интерес при потребителите, но честото ‘‘експериметиране‘‘ с нови и неподходящи продукти, в търсене на нещо по-добро, може до доведе до влошаване състоянието на кожата, до дехидратация или прекомерно изсушаване.

3. Посещаване на професионалист поне веднъж в месеца

Естетичната дерматология и козметологията са едни от най-бързо развиващите се клонове на медицината в днешно време, а домашната грижа вкъщи понякога не е достатъчна. Професионалното почистване на лице, апаратните процедури с радиочестота или ултразвук, извършени от дерматолог, както и лазерният ресърфейсинг са най-добрата превенция на остаряването и най-доброто оръжие срещу появата на фини линии, раширени пори, неравномерен тен.

4. Поне 8 часа сън на нощ

Всички сме ставали свидетели как една безсънна нощ се отразява на лицето ни. Подпухнали очи, тъмни кръгове, отпусната кожа на клепачите, повече бръчки и повяхнал тен. Защо? Сънят е времето, през което в тялото ни настъпвам процеси на регенерация и кожата не прави изключение от това. Докато спим, кръвотокът към кожата се увеличава, повишава се синтезата на колаген и еластин и тя се възстановява от вредното въздействие на околните фактори. 7 до 9 часа сън на денонощие са напълно достатъчни, за да изглеждаме млади и свежи, а приложенията за проследяване качеството на съня стават все по-търсени и популярни.

5. Кожата на лицето е огледало на нашия лайфстайл

Красотата е здраве. Познато до болка, но все така вярно. Начинът на живот на всеки човек се отразява както на здравословното му състояние, така и на външния му вид. Така например, тютюнопушенето е вреден навик, който е свързан с преждевременното остаряване, появата на бръчки и повяхнал вид на лицето. Токсините, които се отделят в цигарения дим в резултат на горенето, причиняват разрушаване на колагеновите и еластични нишки. Нарушава се кръвообращението, което неминуемо води до сивкав и уморен вид на лицето. Щетите от тютюнопушенето са необратими и пълното отказване от него е най-правилният избор, но за хората, които не искат да спрат този навик, съществуват т.нар. алтернативни продукти, като устройствата за нагряване на тютюн и вейповете, при които поради липсата на процес на горене, отделяните токсините са значително по-малко. Балансираната диета, богата на антиоксиданти и омега 3-мастни киселини подпомага колагеносинтезата и подобрява качеството на кожата. Точно обратното влияние имат храните с високо съдържание на захар, които поради високия си гликемичен индекс потенцират процесите на възпаление, което може да доведе до влошаване на някои кожни състояния. Изобщо правилното хранене, добрият сън, приема на течности и добрите спортни навици, наред с ежедневната рутина за грижа за кожата са основните участници в сложната задача, а именно как да имаме блясък на лицето и да изглеждаме млади.

Четете още: Четири навика, които ви състаряват