Автор
Теодор Муховски

5 трика, с които ще спасите мобилния телефон, ако го намокрите

Има стотици начини, по които телефонът може да влезе в контакт с вода или друга течност. Когато това се случи, телефонът ще се повреди от водата за нула време. Особено, ако не знаете как да го спасите.

Съвременните мобилни телефони са снабдени с функция за водоустойчивост. Новите модели са водоустойчиви в някаква степен. Скалата за защита от проникване на вода измерва степента на водоустойчивост на мобилния телефон. Колкото по-голям е IP номерът, например IP67 или IP68, толкова по-голяма е водоустойчивостта. Ако обаче телефонът ви не е водоустойчив и се случи да падне във водата, ето какво трябва да направите незабавно.

Извадете батерията (стига моделът ви да го позволява)



Ако в неблагоприятна ситуация телефонът ви се окаже залят, устойте на желанието да го включите, за да видите дали все още работи. Ако го направите, той може да даде накъсо и по този начин ще спре да работи завинаги. Ако батерията е сменяема, извадете я бързо и я избършете. Изключете телефона, ако той все още е включен.

Извадете сим картата само за по-сигурно, в случай че телефонните разговори не могат да бъдат запазени, важните ви данни ще бъдат запазени. Внимателно подсушете телефона с хартиена кърпа.

Поставете го на слънце

Слънчевата светлина е полезна за попиване на влагата, ако телефонът не е бил във водата или в течността твърде дълго време. Ако денят е горещ и слънчев, поставете телефона си на пряка слънчева светлина, след като внимателно избършете цялата влага.

Телефонът трябва да се държи върху суха кърпа, а не върху гола земя, за да се избегнат допълнителни повреди. Чувствителните части на телефона обаче могат да прегреят, ако бъдат оставени дълго време на слънце. Затова не го дръжте на слънце за повече от 20 минути.

Използване на силициеви пакети за предпазване на телефона от повреда от вода



Малките пакетчета силициев диоксид, които често се намират в шишенце с лекарства или в кутия за обувки, могат да направят чудеса, като абсорбират цялата влага от мокрото ви устройство. Те могат да се купят от магазина и да се държат в готовност в случай на инцидент с телефона. Съберете пакетчета силициев диоксид в зависимост от размера на телефона. Средно ще ви трябват от 8 до 10 малки пакетчета силициев диоксид.

Поставете телефона си, включително батерията, в торбичка, пълна с кремък или силициеви пакети. Не затваряйте торбичката и я оставете на стайна температура за 12-72 часа. След като следите от влага изчезнат, включете телефона. Ако все още не работи, поставете го обратно в торбичката със силициев диоксид за още 5 часа.



Купа или пликче с несварен ориз

Съберете ориза в купа или найлонова торбичка. Потопете телефона в несварения ориз. Оризът абсорбира цялата влага, като по този начин предпазва телефона от повреда от вода. В зависимост от това колко е залят телефонът ви, може да отнеме от 12 часа до цял ден, преди да можете да го включите.
Обръщайте телефона след всеки час, това помага да се ускори процесът на изсъхване. След 12 часа, ако не виждате никакви следи от влага, вече е безопасно да включите телефона.

Замразяване на телефона

Колкото и изненадващо да звучи, замразяването на телефона ви може да го предпази от повреда от вода. Този метод е по-бърз от горепосочените, но не е постоянен. Влагата може временно да бъде блокирана в телефона чрез замразяването му, но ще трябва бързо да намерите безопасен метод за отстраняване на повредата.

Четете още: Опитните домакини знаят как да се грижат за рози в саксия без да увехнат