Детските площадки често са като театрална сцена. Не, не защото тук си играят децата! Често самите майки правят незабравими драматични спектакли. В тази статия ще говорим за онези типове майчици, които винаги могат да ни скапят настроението.

Комунистката

Как да я познаете: По фразите „Сега това момченце ще ти даде да си поиграеш с играчките му“, „Е какво толкова?“, „На детската площадка всички играчки са общи!“. Само че тази мама използва лозунга „Споделяй благата си с ближния“ само за чуждите вещи.

С какво ни дразни: Такава майка може да дойде на детската площадка с празни ръце и да си тръгне с количка и трактор, защото „То детето си ги хареса тези играчки, как да му ги взема сега? Просто си нямаме такива вкъщи. Но следващия път ще ги върна!“ Междувременно, ако друго дете не иска да си дава играчките, Комунистката може да се разсърди на майка му.

Реален случай, описан в интернет: „Моят син имаше стар робот. Уж не беше нищо особено, но детето просто обожаваше тази играчка, дори на гости у баба си си я носеше. Веднъж на детската площадка до него дотича едно момиченце с една годинка по-голямо, изскубна робота от ръцете му и три пъти го удари с всичка сила в дървото. Синът ми се разплака. Знаете ли какво му каза застаналата наблизо майка на момиченцето? „Детенце, ако не искаш да ти вземат робота, дай го на майка си да го прибере в чантата или изобщо не го носи тук. Тук всички играчки са общи!“. Аз казах на онази майка, че не е права. Жената обаче сви рамене, подхвърли „Те са просто деца. Трябва да си споделят играчките“ и поведе дъщеря си към изхода от площадката. Дори не ни се извини“.

Завоевателката

Как да я познаете: Тя прилича на Комунистката по това, че обича да разполага не само със своите си вещи. В случая обаче не става дума за чужди играчки, а за общото „имущество“ (например люлките и беседките на детската площадка). При това тя иска да има над завоеванията си еднолична власт и да не допуска до тях нито едно чуждо дете.

С какво ни дразни: Катерушките, люлките, пейките, беседките, пързалките… Всички тези неща на детските площадки са предвидени за всички малки посетители, а не за едно конкретно дете. Но майката-Завоевателка може едновременно да узурпира няколко привлекателни обекта – на едната люлка да сложи сина си, а на съседната – чантата си. Ако я помолите да освободи поне едната люлка, тя може да ви каже „Заета е! Не мога да си държа чантата в ръцете, докато люлея детето“.

Реален случай, описан в интернет: „Край блока има пързалка, на която дъщеря ми обожава да се пуска. Един ден пързалката беше заета – една майка седеше в долната част на пързалката и с радостни писъци уж хващаше сина си, който едва-едва пълзеше надолу. Разбрах, че двете деца няма да могат да се пързалят заедно. Тогава обясних на дъщеря си, че ще се попързаляме, когато момченцето се наиграе. Детето ми търпеливо чакаше. Момченцето приключи с пързалянето, но реши просто да си поседи най-отгоре с таблет в ръце. Майка му стоеше до него и си разглеждаше маникюра. Отидохме до тях и учтиво помолихме момченцето да се премести другаде, за да могат и други деца да ползват пързалката. Майка му ни отговори „На него му се седи там, така че пързалката е заета!“. Не бях срещала такава наглост преди! Не се сдържах и ѝ изказах какво мисля за нея“.

Наставницата

Как да я познаете: Тя обожава да поучава, да се прави на умна и да дава съвети на другите майки. „Е защо пък в бяло сте се облекли? Това тук е пясъчник, а не бална зала! По-добре преоблечете детето, че иначе няма да има изпиране после“. „Вече му давате бонбони?! Не знаете ли, че до тригодишна възраст не бива да давате на детето сладкиши?“.

С какво ни дразни: За щастие Наставницата рядко се държи грубо, за разлика от Завоевателката. За сметка на това Наставниците умеят виртуозно да ни лазят по нервите в рамките на добрия тон. Поначало всичко наистина изглежда като грижа за ближния, може дори да си помислите, че сте лоша майка, че не сте достатъчно внимателна. Но след няколко дни подобни срещи ще стигнете до извода, че Наставницата е най-обикновен енергиен вампир.

Реален случай, описан в интернет: „Докато децата ми си играеха на детската площадка, и аз си намерих „другарче“. Тази жена не оставяше нищо без коментар, не можех дори сок да дам на децата си: „Ама ти и сок ли им даваш? Недей така, вари им компотче като мен!“. Когато разбра, че ходя на плуване заради следродилните болки в кръста, тя веднага се възмути: „Не ти трябва плуване! Само йогата ще те оправи. Разбра ли? Само йогата!“.

Посредничката

Как да я познаете: Посредничката много прилича на Наставницата, но не поучава майките, а се захваща непосредствено с децата им. Не оставя нищо без внимание. С поведението си тази жена напомня на отегчена властна бабичка – тя е готова да се изказва на висок тон и постоянно да коментира и контролира действията на децата.

С какво ни дразни: Някои Посреднички могат да бият по точки дори и най-наглата Завоевателка. Те веднага ще подредят децата на опашка пред завоюваната пързалка! И въпреки протестите на Завоевателката, Посредничката безцеремонно ще сложи още едно дете на люлката и ще го люлее ЛИЧНО. Тази дама може да вдигне такъв шум, че дори и Комунистката да спре да пипа чуждите играчки, а Дзен-будистката (следващия тип майка) да се разсее от медитацията си и да реши най-сетне да нагледа децата си.

Реален случай, описан в интернет: „На нашата детска площадка идва една много енергична дама. Говори на висок глас, понякога дори подвиква. „Вижте каква кофичка си има Мими. Мими, разменете си кофичките с Гошко. А ти, Ленче, не държиш правилно лопатката. Коя е майката на това детенце?“. А майката на детенцето (тоест аз) иска момиченцето просто да си поиграе и да пообщува с другите деца“.

Дзен-будистката

Как да я познаете: Не, няма да я познаете по оранжевото ѝ расо и бръснатата ѝ глава. Тя си изглежда съвсем нормално, но обикновено седи някъде по-встрани от детската площадка и „медитира“ с телефон или таблет в ръце, а в най-добрия случай с някоя книга. Тази майка е пълната противоположност на предните два типа. И сякаш е идеалната компания, която не може с нищо да ви навреди! Но не е точно така.

С какво ни дразни: Дзен-будистката не случайно се е настанила по-надалеч от детската площадка – през това време детето ѝ остава практически без надзор. Майката обаче е постигнала нирвана и изобщо не се интересува от поведението на сина или дъщеря си, дори ако то е крайно невъзпитано. Именно затова на другите майки им се налага да разрешават конфликтите, предизвикани от чуждото дете.

Реален случай, описан в интернет: „Спомням си как на нашата детска площадка си играеше едно момиченце на около пет годинки. Майка му довеждаше детето и веднага се отдалечаваше, сядаше на одеяло под едно дърво да чете книга. Момиченцето беше спретнато облечено и говореше добре, но се държеше отвратително. Случваше се да хвърли пясък в очите на друго дете, да вземе насила чужда играчка, да изяде чужда бисквитка или нечия ябълка… Веднъж се разсеях за секунда, а това дете бръкна в чантата ми, извади оттам червилото ми и го счупи. Когато го попитах „Мама не те ли е учила да не пипаш чуждите вещи?“, то ми каза „Исках вода, затова бръкнах в чантата. Но видях червилото“. Майката праща момиченцето на детската площадка и не само не го наглежда, но не може дори да му остави шише вода и един сандвич! Поначало мислехме, че това не е майката, а някоя безотговорна детегледачка. Но когато поговорихме с нея, разбрахме, че е родната майка на детето… Тя и до ден днешен продължава да оставя дъщеря си без надзор на детската площадка и да си чете някъде встрани.“

Четете още: Изповедта на една майка-кариеристка