7 истини за менопаузата, които всяка жена трябва да знае

Менопаузата е тема, за която рядко говорим, но в последните години сякаш в интернет пространството започна да се появява повече информация за този естествен процес, през който преминава тялото на всяка жена.

Д-р Джен Гунтер е популярен гинеколог, тя стана известна в онлайн средите със своя профил в Туитър, в който говори откровено за различни женски проблеми. Наскоро Гунтер издаде книгата The Menopause Manifesto, а в този материал сме извадили от нея 7 истини за менопаузата, които е добре всяка жена да знае.

1. Менопаузата е като пубертета, само че наобратно

Менопаузата всъщност е преминаване от една биологична функция на яйчниците към друга. Тя се случва, когато вече няма фоликули, които да предизвикат овулация, а това всъщност означава, че вече организмът не произвежда яйцеклетки. Средната възраст, на която това се случва е 50-52 години.

“В началото на пубертета в организма на жената има около 300,000 незрели фоликула, по време на менопаузата остават около 1000, а понякога и по-малко, които обаче вече не са способни да овулират” - споделя д-р Гунтер.



2. Перименопаузата има две фази

Фазата, предхождаща менопаузата, всъщност може да се случва в продължение на няколко години и се разделя на ранна и късна фаза.

“По време на ранната фаза обикновено жените забелязват, че цикълът им става по-дълъг от 7 дни, а понякога дори прескачат менструация” - пише д-р Гунтер.

В късния период пък зачестява пропускането на менструация, което означава, че дамите започват да наблюдават повече от 60 дни между два цикъла. Когато една жена започне да пропуска две поредни менструации, това означава че най-вероятно последният ѝ цикъл ще бъде през следващите четири години.

Симптоми като горещи мълни и безсъние, обикновено се появяват в по-късната фаза на перименопаузата, но някои жени ги изпитват и на по-ранната фаза. Виновници за тях са хормоните ни.

“Един от най-важните фактори е драматичният спад на естроген, тъй като фоликулите всъщност са основният източник на този хормон. А спадът на естроген е главната причина за много от симптомите, въпреки че нови проучвания показват, че други хормонални промени също са от значение”.

3. Изказът има значение

Начинът, по който говорим за менопаузата, играе важна роля за начина, по който дамите преживяват този период от живота си. Д-р Гунтер смята, че самата дума “пауза” предполага, че жените трябва да намалят темпото, да станат по-неактивни и дори да спрат да се развиват.

“Много култури по света нямат дума за менопауза. В Дания и Норвегия думата е overgangsalder, което означава “възраст на промяната”. Във Финлантия терминът е vaidhevoudet, което означава “година на промяната”, в Швеция употребяват klimacterium или “промяна в етапа от живота”, а в Япония koneki или “промяна в живота” - пише специалистката.

“Съществуват изследвания, които показват, че жени от култури, в които не се употребява думата “менопауза” преминават през този период от живота си по-лесно. Разбира се не твърдя, че смяната на една дума ще премахне горещите вълни или вагиналната сухота, но ако обществото публично приеме менопаузата като промяна, а не като ужасна болест, със сигурност ще видим положителен ефект” - продължава авторката.



4. Възрастта, на която сте получили първия си цикъл няма значение

Ако цикълът на една жена започне на по-млада възраст, това не означава, че той ще приключи по-рано. Средната възраст, на която това ще се случи остава една и съща.

Изследванията показват, че не броят на менструациите допринася за загубата на фоликули, а по-скоро броят фоликули, които се загубват по време на всеки цикъл. Проучванията на специалистите сочат, че най-голямо влияние върху този процес има генетичната предразположеност и навици като пушенето например.

5. Причината за горещите вълни е …

Перименопаузата не се изчерпва само с горещите вълни. В този период симптомите биха могли да варират много: от болки в ставите, безсъние, депресия до главоболие. Но горещите вълни се появяват при 80% от дамите. А каква е причината за тях?

“Горещите вълни се получават, когато шантавият ни вътрешен термостат съобщава на мозъка ни, че ни е топло, когато всъщност не е така. Терморегулацията или контролът на температурата на тялото се случва в мозъка или по-точно в хипоталамуса. Различни хормони и невротрансмитери работят заедно, получавайки сигнали от тялото и околната среда, за да поддържат температурата относително стабилна” - разяснява д-р Гунтер.

Не само липсата на естроген е причината за горещите вълни, в противен случай момичетата също щяха да ги изпитват. Причината се крие по-скоро в това, че мозъкът ни е свикнал с определени нива на естроген, които изведнъж намаляват. Колкото по-рязък е спадът на нивата на хормона в тялото, толкова по-силни са горещите вълни.

Затова и най-доброто решение, според специалистката, е хормонална терапия, назначена от лекар.



6. Цикълът по време на перименопауза става по-обилен

Количеството кръв, което дамите губят по време на менструация, в периода на перименопауза се увеличава, което е изненада за доста жени. Някои от тях губят толкова голямо количество, че смятат, че е необходима спешна лекарска помощ. Д-р Гунтер споделя, че ако ви се случи да преживеете такъв епизод, имате нужда от лекарска намеса, ако ви е необходимо да смените две превръзки за един час, в продължение на два последователни часа.

7. Вагината и вулвата също преминават през период на промени

Вагината и вулвата също се променят, като това се случва по две причини. Първата е отново намаляването на естрогена, а втората е спадът на потока на кръвта в тези области.

“В тази възраст колагенът също намалява, а той дава на тъканите сила и разтегливост. Така че загубата на колаген по време на менопаузата също води до намаляване на еластичността на кожата” - разкрива специалистката.

Размерът на клитора също намалява, но все още не е ясно на какво точно се дължи този феномен.

Едни от най-разпространените симптоми са вагинална сухота, усещане за парене, сърбеж, раздразнение и намаляване на овлажняването по време на секс.

Д-р Гунтер съветва в този период да използвате само специализирана козметика, която да няма аромати и да овлажнявате кожата си с кокосово масло. Разбира се най-разумното, което бихте могли да направите е да се консултирате с личния си гинеколог, в момента в който започнете да изпитвате някой от гореспоменатите симптоми.