Днес е световният ден за борба с едно от най-страшните заболявания, с които човек може да се срещне в XXI в. - СПИН.

Светът отдавна е измислил начин за превенция от зараза с автоимунното заболяване, но все още процентът болните от СПИН нараства. От 80-те до днес медицината търси решение за излекуването на тази застрашаваща живота болест. В момента в световен мащаб информираността е на добро ниво, но в интернет пространството витаят и много митове, относно СПИН и HIV. Нека видим кои са те.

1. Болестта намалява продължителността на живота ви чувствително

Всъщност медицината е доказала, че хората заразени със СПИН живеят само няколко месеца по-малко от тези, които не са заразени. Това, разбира се, се случва само ако болният е преминал на антиретровисурна терапия. Именно тя удължава живота на болните и им дава възможност да имат нормално всекидневие като всички останали. Единствената причина, която може да скъси живота на заразения е, че имунната му система и сърцето му са твърде отслабнали и е застрашен от инфаркт повече, отколкото друг човек, който няма тази инфекция в тялото си. Затова за болните от СПИН е жизнено важно да спрат цигарите и алкохола.

2. Заразените приемат куп лекарства с опасни странични ефекти

В миналото е било точно така, но днес повечето зарезени приемат само по едно хапче на ден (разбира се, това зависи от състоянието на болния), което не крие рискове от опасни странични ефекти.



3. Главно хомосексуалистите и наркозависимите са застрашени от СПИН

Факт е, че най-застрашени от зараза са хората, които осъществяват анално сношение без предпазни средства и тези, които имат контакт с използвани игли. Но това съвсем не означава, че всички останали не са изложени на риск. Проучвания от 2010 г. сочат, че 25 процента от заразените със СПИН в САЩ са хетеросексуални като по-голямата част от тях са от мъжки пол.

4. Носителите на болестта изглеждат ужасяващо

Много хора живеят със заблудата, че болният от СПИН може да бъде разпознат лесно по външния му вид, защото изглежда блед и изтощен. Но всъщност една от причините болестта да бъде толкова коварна е, че дава симптоми на много късен етап. Човек може да живее с нея години наред без да усети никаква смущения в здравето си. Затова твърдението, че болните от СПИН изглеждат ужасяващо и могат да бъдат разпознати отдалеч съвсем не е вярно.

5. Презервативите и чистите игли са най-добрата предпазна мярка, която ни гарантира, че ще останем здрави

Днес вече има и лекарство, наречено Трувада, което се приема веднъж дневно и също допринася за успешната превенция. Разбира се, това съвсем не изключва употребата на предпазни средства по време на полов акт.



6. Ако имунната ви система е слаба, не можете да се спасите, въпреки превантивните мерки

През десетилетията медицината бележи наистина впечатляващ напредък и днес, благодарение на антиретровирусната терапия можете да намалите риска чувствително.

7. Размяната на телесни течности и най-вече оралният секс ни излагат на сериозна опасност

СПИН се предава по кръвен път и чрез семенната течност. Да, оралният секс ни излага на риск, но той не е по-висок от този при секс без предпазни средства. Може да бъдете заразени и с целувка, ако в устната кухина и вие, и партньорът ви имате ранички, но шансът е наистина малък.



Четете още: Можете ли да хванете херпес от тестерите в магазините?