Автор
Woman.bg

7 основни разлики между бебето на Меган и Хари и децата на Кейт и Уилям

Бременността на Меган Маркъл се превърна в тема номер едно на Острова и по света през последните месеци.

През последните дни акцентът безпорно пада върху предстоящото раждане на бебето на херцозите на Съсекс, което очакваме да се случи всеки един момент. Вълненията около неговата поява ни дават основание и да направим паралел между неговия бъдещ живот и този на братовчедите му – принц Джорд, принцеса Шарлот и принц Луи, и да видим какви са основните разлики между тях според изконните разпоредби на кралския дворец.

1. Детето на Меган и Хари няма да бъде крал/кралица

Когато принц Уилям и Кейт Мидълтън обявиха, че очакват първото си дете през 2013 г., вълнението беше осезаемо. Бременността на Кейт означаваше само едно – пристигането на бъдещия крал или кралица е близо. Но въпреки факта, че принц Хари живее толкова дълбоко в сърцата на британците, колкото и брат му Уилям, раждането на неговото първо дете далеч няма да изиграе толкова значима роля за британския трон.



Понастоящем принц Чарлз е първият, който има правото да се възкачи на трона, тъй като е най-голямото дете на кралица Елизабет, следван от принц Уилям. Докато Хари е бил на трето място през целия си живот, пристигането на принц Джордж (а след това и на принцеса Шарлот и принц Луис) го измества с няколко позиции по-назад. Принц Хари в момента стои на шесто място по ред за трона, а нероденото му дете ще се нареди на седма позиция, заставайки в редицата за кралския престол преди принц Андрю – херцогът на Йорк, който е втори син и трето дете на кралица Елизабет II и принц Филип.

Сами разбирате колко минимален е шансът на бъдещата рожба на Меган и Хари да стане един ден крал на Великобритания. Но не е и невъзможно.

2. Няма да бъде принц или принцеса

Това определено вече може да ви изненада. Сигурно ще се запитате – ако трите деца на Уилям са принцове и принцеса, с какво детето на Хари е по-различно, че да няма правото да се титулува така?

Причината се крие в далечно разпореждане на принц Джордж Пети от около 1917 г. То гласи, че само първородният син на най-големия син (в случая – Уилям) на принца на Уелс (принц Чарлз) може да носи същата титла като баща си. И така, тъй като принц Хари е по-малкият от двамата братя, неговите деца няма да се ползват от титлата на своя родител.

Единственият начин това да се промени е, ако кралицата не позволи. Но знаейки колко Елизабет Втора държи на традициите, това едва ли ще се случи. Всъщност кралицата промени част от правилата, преди да се роди Джордж, издавайки собствена заповед, която гарантираше, че всички бъдещи деца на Уилям и Кейт (а не само първородния син), независимо от техния пол и ред на раждане ще бъдат принц или принцеса. Защо пък да не направи компромис и за детето на любимия си внук Хари?

3. Титлата му вече е предопределена

Ако бебето на Меган и Хари е момче, той автоматично ще наследи титлата „граф Дъмбартън“, която е едно от официалните титли, получени от принц Хари в деня на сватбата му. Това обаче не важи за дъщеря, заради древните традиции, които по някаква странна причина все още не са променени.


Ако в следващите няколко седмици херцогът и херцогинята на Съсекс имат момиченце (и ако кралицата не издаде постановление, че децата на Хари и Меган ще станат принцове и принцеси), тя може да получи титлата „лейди“.

4. Няма да живее в двореца Кенсингтън

Още от самото начало на бременността на Меган вече знаехме, че тя и Хари планират да се преместят в имението Фрогмор Хаус в Уиндзор.



Принц Уилям и Кейт Мидълтън направиха нещо подобно, като се преместиха да живеят с децата си – принц Джорд и принцеса Шарлот в Анмър Хол в Норфолк – имотът беше дарен от кралица Елизабет за сватбата им. Принц Джордж и принцеса Шарлот прекараха ранните си години в селските райони на Норфолк, което позволяваше на Уилям лесно да върши работата си като пилот на въздушна линейка. Но през 2017 г., когато херцогът и херцогинята на Кеймбридж увеличиха своите кралски задължения, те се преместиха в централен Лондон и сега живеят в двореца Кенсингтън. Макар семейството все още да прекарва известно време в Анмър Хол по време на училищните ваканции, по-голямата част от живота им е в Лондон.

5. Детето на Меган и Хари ще има различна фамилия

Въпреки че бащите им са братя, кралските братовчеди ще имат различни фамилни имена.

Досега фициалното кралско фамилно име беше Маунтбатън-Уиндзор. То се налага с решение на кралица Елизабет и херцога на Единбург, влязло в сила през 1960 г. Тогава кралската двойка сметнала, че то ще отразява и двете им семейства. Въпреки това, през годините се появи един друг, по-нов модел, според който членовете на кралското семейство приемат фамилно име в съответствие с титлата на родителите си.


Принц Джордж например е известен в училище като Джордж Кеймбридж, както по-късно ще бъдат записани и Шарлот и Луи. Принц Уилям и принц Хари преминават през фамилното име Уелс, което отразява официалната титла на принц Чарлз – принцът на Уелс. Принцесите Беатрис и Юджийн са приели фамилията Йорк, тъй като баща им, принц Андрю, е херцогът на Йорк. В съответствие с това нероденото бебе на Хари вероятно ще използва фамилията Съсекс.

6. Бебето няма да има бавачка

Според кралския експерт Кейти Никол, Меган и Хари не планират скоро да посрещнат бавачка в семейството си. Вместо това ще разчитат на помощта на майката на Меган.
Очаква се Меган да вземе около шест месеца почивка отпуск по майчинство. Едва след като изтече, все пак най-веротяно ще ѝ се наложи да прибегне до услугите и на бавачка. Според последни слухове сред основните ѝ изисквания за бавачка е всъщност това да бъде мъж.

7. Ще има право да си избере професия

Принц Хари и Меган Маркъл са на пълно работно време, също като принц Уилям и Кейт Мидълтън. Но докато децата от Кеймбридж най-вероятно ще поемат по стъпките на родителите си, наследявайки техните каузи и ангажименти, детето на херцозите на Съсекс вероятно ще има възможността един ден само да избере бъдещата си професия.

Четете още: Меган е родила тайно?